Istoričar umetnosti o susretu Konstrakte i patrijarha: Lep gest, kultura dijaloga i tolerancija 1Foto: Instagram/konstrakta

– Razmena pohvala i poklona pažnje kojima se s jedne strane uvažava pozicija umetnika, a s druge verskog poglavara, bez obzira na to kakva su religijska opredeljenja svakog pojedinca je jako lep gest – kaže za Danas Zoran Erić, istoričar umetnosti povodom razmene poklona između Ane Đurić alias Konstrakte i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

Podsetimo, Konstrakta je na svom Instagram profilu podelila fotografiju uz koju je navela da je imala čast da patrijarhu pokloni rekvizite koji figuriraju u njenom nastupu za pesmu „In corpore sano“ – lavor i bokal, kao i da od patrijarha SPC primi poklon – trodelnu ikonu.

Prema rečima Zorana Erića ovaj gest govori o kulturi dijaloga, međusobnog uvažavanja i toleranciji.

– Ovaj čin je pohvalan i u tom smislu što je, ako sam dobro shvatio, i patrijarh pohvalio rad umetnice Konstrakte i njen Triptih i to se kroz simboliku poklona triptiha ikone očitava. Afirmativno je i što se jedan verski poglavar izjašnjava o nečemu što je potpuno umetnički, čak prevazilazi sferu muzike i estrade i upravo ide ka konceptualnoj umetnosti kao nastup. Lep dijalog i razmena koji govore o pozitivnim dijaloškim tokovima u srpskom društvu, koji bi možda mogli da postanu češća praksa svih subjekata koji deluju u našem sekularnom društvu ali, naravno, i sa ljudima koji imaju verska ubeđenja – konstatovao je Zoran Erić.

U opisu fotografije koju je podelila Ana Đurić alias Konstrakta je poručila:

– Imala sam tu čast da poklonim i primim poklon/ triptih. I zadovoljstvo da čujem i razumem priču o potencijalu granične situacije, o podršci i poštovanju“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari