Istraživač stare srpske arhitekture 1Zgrada SANU Foto: Miroslav Dragojević

U čast francuskog arheologija i istoričara Gabrijela Mijea, pionira istraživanja srednjovekovne srpske arhitekture, Srpska akademija nauka i umetnosti danas bi trebalo da održi svečanu akademiju i otvori izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Kao govornici na akademiji u Svečanoj sali SANU najavljeni su akademici: Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike, Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, akademik Gojko Subotić, kao i profesor Katrin Žolive-Levi i autor izložbe Dubravka Preradović. Cilj ovog skupa i izložbe pod nazivom „Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture“ jeste da pokažu značaj Mijeovih istraživanja aktuelnih i danas, kao i njihov uticaj na srpsku nauku.

Gabrijel Mije (1867-1953) posvećeno je istraživao srpsko srednjovekovno slikarstvo, kao i spomenike iz tog perioda. Veoma poštovan u Srbiji, bio je dopisni član Srpske kraljevske akademije, a od 1948. i Srpske akademije nauka, počasni član Matice srpske, počasni doktor Beogradskog univerziteta.

Pre tačno jednog veka pariska izdavačka kuća De Bokard objavila je njegovu bogato ilustrovanu studiju o srpskoj srednjovekovnoj arhitekturi pod naslovom „L’ancien art serbe. Les églises“ („Stara srpska umetnost – crkve“). MIje je u ovoj, po mnogo čemu pionirskoj studiji, izneo podelu srpske srednjovekovne arhitekture na tri dominantne stilske grupe ili kako ih on naziva škole – rašku, srpsko-vizantijsku i moravsku, koja je i danas aktuelna u nauci, navode u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

Ova knjiga bila je plod terenskih istraživanja srpskih srednjovekovnih spomenika koje je Mije izveo 1906, a posle Prvog svetskog rata, u želji da dopuni knjigu o arhitekturi i priredi veliku studiju o srpskom srednjovekovnom slikarstvu, on je u pratnji supruge Sofi MIjet (1868-1942), još četiri puta istraživao srpske spomenike: 1924, 1927, 1934. i 1935. godine.

Zahvaljujući istraživanjima izvedenim u pariskim i beogradskim arhivama na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU, koja će trajati do 16. septembra, biće rekonstruisana Mijeova naučna putovanja po Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, kao i njihovi rezultati. Takođe, biće izložen je deo bogate Mijeove zaostavštine, pre svega snimci srpskih spomenika koji se čuvaju u fototeci koja nosi njegovo ime na Praktičnoj školi visokih studija i u Mijeovom legatu na Francuskom koledžu u Parizu, kao i oni koji se nalaze u legatu Đurđa Boškovića u Arheološkom institutu.

Jedan segment posvećen je i delu njegove supruge, slikarke Sofi Mije koja je, za potrebe naučnog rada svog muža, crtala akvarele arhitekture i živopisa. Posebna pažnja posvećena je i Mijeovim đacima i saradnicima – arhitektama Kosti J. Jovanoviću, Milanu Zlokoviću, Đorđu Tabakoviću, Đurđu Bošković i Aleksandru Deroku, kao i istoričarima umetnosti Mirjani Đorović Ljubinković i Radivoju Ljubinkoviću, najavljuju u SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari