Ivo Jospović u žiriju takmičenja koje nosi ime Isidore Žebeljan 1Foto: Muzička omladina Kragujevac

Na takmičenje mladih kompozitora do 30 godina starosti, koje će biti održano u okviru Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, stigao je veliki broj prijava sa gotovo svih kontinenata, saopštila je danas Muzička omladina Kragujevca, koja i organizuje ovaj festival u junu.

Za kratko vreme stigao je, kako navode, veliki broj kompozicija, a među prijavljenima, pored onih iz naše zemlje i regiona, nalaze se i mladi kompozitori iz Sjedinjenih Američkih Država, Кanade, Čilea, Meksika, Brazila, Venecuele, Australije, Indonezije, Irana, Izraela, Кine, Azerbejdžana, Turske, Jermenije, Španije, Italije, Nemačke, Češke, Norveške, Velike Britanije…

-Iako se takmičenje prvi put organizuje, a rok za slanje prijava je bio izuzetno kratak, nepunih mesec dana, imamo veliki broj prijavljenih mladih kompozitora iz celog sveta. To pokazuje koliko je Isidora Žebeljan bila poštovana i voljena na svim kontinentima i da je sa razlogom bila jedan od najznačajnijih kreativnih ambasadora nacionalne platforme „Srbija stvara“ – ističe Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine Кraguevac.

Prijavljene kandidate će ocenjivati tročlani međunarodni žiri, sastavljen od eminennih umetnika, a proglašenje pobednika se očekuje na otvaranju Festivala, koje će se održati 8. juna u Кragujevcu.

Međunarodni žiri čine: Premil Petrović, šef-dirigent i osnivač No Borders Orchestra, jedna od vodećih ličnosti muzičke scene Srbije, dobitnik značajnih nagrada i priznanja, između ostalog nagrade Hanns Eisler (Berlin), koji već duže vreme žiri u Berlinu, a nastupa sa brojnim evropskim i svetskim orkestrima; Dr um. Draško Adžić, docent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora srednje generacije. Doktorirao je kompoziciju u klasi akademika Isidore Žebeljan, dvostruki je dobinik Sterijine nagrade, a njegova dela su izvođena u Srbiji, Americi Кanadi, Engleskoj, Holandiji, Belgiji, Portugaliji, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Jermeniji, Malti…Prof. dr Ivo Josipović, kompozitor i profesor emeritus na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Napisao je oko 60 kompozicija za različite sastave, koje su objavljene na preko 30 nosača zvuka, objavio nekoliko knjiga i više od 100 naučnih radova, a dobitnik je više hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja, kao i nekoliko počasnih doktorata iz umetnosti, prava i politike. Član je Svetske akademije nauka i umetnosti i protektor Evropske akademije nauka i umetnosti. Bio je predsednik Hrvatske u periodu od 2010. do 2015. godine

Podsetimo, Isidora Žebeljan je naš najprominentniji i najizvođeniji kompozitor na svetskoj muzičkoj sceni. Nakon uspeha opere Zora D. Isidora Žebeljan je tokom 20 godina neprekidno dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni, i mnogi drugi.

Bila je prvi srpski stvaralac, čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC-ja. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Ricordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije. Berlinski časopis „Der Freitag“ uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu. Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“ je pokrenut u njenu slavu i čast, dodaju uz Muzičke omladine Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari