izabela roseliniFoto: Dave Allocca / StarPix / INSTAR Images / Profimedia

Izabela Roselini je ostvarila mnoge zapažene uloge, ali ona u Plavom somotu Dejvida Linča i dalje ostaje jedna od najupečatljivijih, pa makar se i ne dopadala svakome.

Rodžer Ibert je u svojoj kritici osuo paljbu po filmu i po svemu što je Izabela Roselini morala da uradi, napomenuvši da Linč nije bio blagonaklon prema njoj.

Ibert je napisao da je ona degradirana, ponižena i skinuta pred kamerom i da je Linč zauzvrat trebalo da je stavi u važan film, a ne ovaj, koji je ocenio jednom zvezdicom.

Izabela Roselini je u vreme izlaska kontroverznog filma bila u vezi sa Dejvidom Linčom i ona se ne slaže sa Ibertovim tvrdnjama.

Ona u filmu koji ju je proslavio tumači pevačicu koju zarobljenu drži jedan gangster psihopata i u jednom trenutku pojavljuje se gola i pretučena na pragu trećeg lika i kaže: „Stavio je svoju bolest u mene“.

Govoreći o svom novom filmu La chimera, Izabela Roselini je rekla da nije čitala kritike kada je izašao film, jer su kritike često depresivne.

„Uvek postoji nešto, čak i ako je recenzija dobra, jedna rečenica koja je negativna i koja zauvek ostaje sa vama. Sećam se kada su mi preneli da je Ibert rekao kako me je Linč iskoristio i to me je iznenadilo, jer sam bila odrasla osoba. Imala sam 31 ili 32 godine i ja sam odabrala da igram taj lik.“

„Kada sam pročitala scenario, shvatila sam da film može da bude kontroverzan i težak i rekla sam Dejvidu ’Ne moraš da izgovaraš replike, ali hoću sa tobom da probam sve scene i parafraziram rečenice’“, opisala je.

„Želela sam da budem sigurna da se vidi osoba koja možda ima neku Stokholmskog sindroma i probali smo čitav dan. Bila sam sigurna da se on složio sa svim što sam ja videla u liku i što sam ja želela da prikažem.“

Izabela Roselini je ćerka Ingrid Bergman i Roberta Roselinija

Na pitanje da li samo žene treba da režiraju filmove o ženskim likovima koji su zlostavljani ili prikazani kao seksualni, Roselini je rekla da je to pomalo rigidan zaključak.

„Pre svega, Plavi somot je takođe o muškarcima, tako da ko treba da ga snimi? Ako napravite film o vanzemaljcima, da li vanzemaljci treba da ga režiraju? To nema smisla.“

Dodala je da joj je drago što je snimila ovaj film, jer je on sjajno prikazao zlostavljanu ženu koja se krije iza onoga što joj traže da bude, u čemu i leži kompleksnost ovog ostvarenja.

Ovaj film je inače pomogao Linču da se, nakon lošeg bioskopskog života Dine, vrati na dobar put koji je započeo ostvarenjem Čovek-slon.

Izvor: IndieWire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari