Izgradnja novih kulturnih stanica u Novom Sadu 1

Iako se broj stanovnika u Novom Sadu u poslednje dve decenije duplirao, broj kulturnih ustanova se nije srazmerno povećavao.

Aktivnosti lokalnih nevladinih organizacija limitirane su na otvorene javne prostore, ili neadekvatna rešenja. Realizacijom projekta Evropska prestonica kulture, Novi Sad je dobio šansu da u narednih par godina potpuno promeni svoj izgled, bliže odredi svoj kreativni identitet i izgradi kapacitete za upravljanje i realizaciju kulturno-umetničke produkcije. Infrastrukturni projekti koji će biti realizovani najviše će doprineti stvaranju uslova za realizaciju kulturnih i kreativnih industrija, a to su Youth Creative Polis – novosadski kreativni distrikt na mestu objekta industrijskog nasleđa tzv. Kineske četvrti, Gradska koncertna dvorana, sa Muzičkom i Baletskom školom, Pešačko – biciklistički most preko Dunavca, urbani džepovi i Kulturne stanice.

Prve nove Kulturne stanice gradiće se na Novom naselju, Klisi/Slanoj bari, Almaškom kraju i u Sremskim Karlovcima u Zoni 021 koja je sastavni deo projekta sa opštinama Beočin i Irig. UO Fondacije Novi Sad 2021 formirao je i Savet za razvoj kulturnih stanica, prvenstveno iz razloga efikasnosti, ali i odgovornosti prema daljem ukupnom razvoju kulturno-kreativnog sektora Novog Sada, i najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Uloga formiranog Saveta ogleda se pre svega u davanju smernica i predlaganju mera za unapređenje, te praćenje sprovođenja projekta Kulturne stanice. Pored toga, Savet treba da definiše način upravljanja novim kulturnim stanicama, da podstiče saradnju svih učesnika na realizaciji projekta, pokreće inicijative i preduzima druge aktivnosti u cilju unapređenja saradnje nadležnih organa, ustanova i institucija i same realizacije.

Građani se pitaju

Tokom meseca januara, Fondacija Novi Sad 2021 sprovodi anketiranje građana u delovima grada gde je planirana izgradnja Kulturnih stanica: Novo Naselje, Slana bara/Klisa, Almaški kraj na Podbari i Sremski Karlovci u Zoni 021. Radi prikupljanja predloga za kreiranje sadržaja u budućim kulturnim stanicama, 27. i 28. januara, biće organizovani i razgovori sa građanima, te Fondacija poziva sve koji su zainteresovani da dođu i iznesu svoje predloge i sugestije.

U okviru priprema za 2021, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, Fondacija Novi Sad 2021 realizuje niz projektnih aktivnosti radi podizanja kapaciteta kulturne infrastrukture otvaranjem novih prostora za kulturnu i umetničku produkciju. Osnovni cilj uspostavljanja Kulturnih stanica jeste decentralizacija kulture, razvoj publike, povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja i unapređenje kvaliteta društvenog i kulturnog života u različitim delovima grada: na Novom Naselju, Klisi/Slanoj Bari i Almaškom kraju na Podbari, kao i u Sremski Karlovcima u Zoni 021, koja čini prošireni deo projekta EPK van Novog Sada.

Tokom meseca januara Fondacija Novi Sad 2021 sprovodi anketiranje građana u ova četiri dela grada, a 27. i 28. januara, biće organizovani i razgovori sa građanima, radi prikupljanja predloga za kreiranje sadržaja u budućim kulturnim stanicama. Kako su kulturne stanice prvenstveno namenjene građanima, njihovo aktivno učešće u razvoju ovih prostora je od izuzetnog značaja. Istraživanjem će biti obuhvaćeno ispitivanje kulturnih potreba i navika građana, njihovih interesovanja i željenih sadržaja, kao i drugi faktori koji mogu da utiču na dostupnost kulture u najširem smislu, ali i potencijala lokalnih zajednica.

Menadžment u kulturi

Izgradnja i revitalizacija kulturne infrastrukture namenjena je prvenstveno građanima, i Fondacija Novi Sad 2021 želi da dođe do upravljačkih i programskih rešenja za buduće Kulturne stanice, tako što će od građana saznati njihove potrebe za kulturnim sadržajima. Uporedo, realizovan je veliki broj istraživanja čiji rezultati upućuju na nedostatak kadra za menadžment u kulturi, te je Fondacija pokrenula niz edukativnih radionica za jačanje ovih kapaciteta, kao što je Publika u fokusu institucija kulture, mobilnost i razmena umetnika. Pored toga, pokrenuta je i realizacija projekta EULab – Lab za evropske projekte – namenjenog razvijanju i jačanju veština profesionalaca koji su aktivni na kulturno-umetničkoj sceni u oblasti vođenja kulturnih događaja i prostora. U saradnji sa evropskim prestonicama kulture Temišvar 2021 i Rijeka 2020, u cilju povećanja kapaciteta budućih prestonica kulture za pokretanje, finansiranje i sprovođenje evropskih kulturnih projekata velikih razmera, posredstvom javnog konkursa odabrani su polaznici ovog programa edukacije.

Nove stipendije

Fondacija Novi Sad 2021 ovih dana je objavila još jedan poziv za stipendije ARGE Donaulander koje dodeljuje Pokrajina Donja Austrija, Radna zajednica podunavskih regija. Stipendija se dodeljuje za studijska putovanja u okviru Dunavskog regiona koje obuhvata edukaciju, dodatnu edukaciju ili obuku u polju nauke, umetnosti, kulture i menadžmenta u kulturi.

Za održivi razvoj novih kulturnih prostora neophodno je stvoriti kadrovski potencijal, koji će odgovoriti na potrebe građana i dalje izgrađivati kulturne navike svih uzrasta. Kulturne stanice uz realizaciju potencijalnih aktivnosti, svakako će doprineti i ličnom razvoju i ostvarivanju stanovnika, jačanju kolektivnog identiteta i društvenih veza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari