Izložba Aleksandra Dimitrijevića od večeras do 10. jula u užičkoj galeriji "Reflektor" 1Aleksandar Dimitrijević Foto: Nenad Kovačević

Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar iz Užica, predstaviće svoje radove na izložbi „Iz života drugih“, koja će moći da se pogleda od večeras, u 19 časova, do 10. jula u užičkoj galeriji „Reflektor“.

U toj galeriji, čiji je Dimitrijević osnivač i pokretač Udruženja vizuelnih umetnika Užica, biće izloženi eksponati koji su deo umetnikovog doktorskog projekta, koji završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Slikar prepoznatljive poetike i posebnog simboličkog izraza, kojima problematizuje poziciju umetnika i umetnosti u našem društvu, ponudiće radove koji su nastali prethodnih godina, kao i svoja nova likovna istraživanja.

Ranije radove je oblikovao inspirisan grafičkim elemenima iz svakodnevice, koje je, kao odbačeni štampani materijal, godinama skupljao i sublimisao u zanimljivu likovnu analizu dokolice, igre i svakodnevice, društvene interakcije.

Za nova dela, istoričar umetnosti Saša Janjić piše da su nastala „bez skica i planova, skoro nesvesno“, tako što je Dimitrijević „same artefakte na licu mesta kombinovao i prebacivao na platno“, te da „takav likovni alalgam korespondira sa vizuelnim zagađenjem u kome živimo“.

Treću celinu čine radovi nastali intervencijom na amaterskim slikarskim delima, koja su pronađena na ulici ili otpadu, kupljena na pijacama ili buvljacima.

Intervencijom na njima i njihovim smeštanjem u potpuno drugačiji kontekst, Dimitrijević ih prezentuje kao „relikvijarne predmete“, dovodeći u pitanje „pojmove kao što su kopija i original“ i, piše Janjić, „postavlja pitanje o autonomiji umetničkog dela u dobu masovne produkcije“.

Publika će moći da vidi i rad „Slikarstvo“ koji će, kao „kao procesualan rad“, biti predstavljen i kao artefakt i kao dokumentarni video rad koji je sniman tokom procesa njegovog nastajanja. Slikar je sastrugao svoju sliku velikog fomarata sa zida svog studija i taj slikarsko-građevinski materijal, od oko devet kilograma, spakovao u tri prozirne i velike tegle. Rad, ističe Janjić simbolizuje, „kretivan, ali nadasve uzaludan posao, kakvo je u suštini i slikarstvo kod nas“.

Dimitrijević je rođen 1977. godine u Užicu, gde živi i radi. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gde je magistrirao i trenutno završava doktorski umetnički projekat. Izlagao je na 30 samostalnih i više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan, a njegovi radovi se nalaze u brojnim domaćim i stranim kolekcijama.

Vera u umetnost

„Vera u umetnost, kao proces i aktivnost koja možda ne može promeniti svet, ali koja može pozitivno uticati na pojedince, na njihovu percepciju sveta oko sebe i delatnost koja stvara i izaziva emocije i empatiju, prisutna je kod Aleksandra Dimitrijevića, u kombinaciji sa neverovatnom energijom kojom se posvećuje radu i postavljanju ključnih pitanja koja se tiču svih nas“, piše Janjić u tekstu za izložbu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari