Izložba crteža Miće Popovića u galeriji "Sanjaj" 1foto: Marjan Apostolović

U galeriji „Sanjaj“, Dositejeva 11, otvorena je izložba crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara 20. veka Miodraga Miće Popovića. Crteži pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti. Izložba se otvara povodom 99 godina od rođenja našeg velikog slikara.

Mića Popović je jedan od onih slikara koji su obeležili naše i svetsko slikarstvo prošloga veka. Ne postoji nijedan važan grad na svetu, od Londona, NJujorka, Pariza, Berlina, Moskve u kome nije izlagao svoje slike, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SAN, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli. Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a bio je i član SANU, kao i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu.

Radovi koji će biti izloženi u Galeriji Sanjaj pripadaju onim delima na osnovu kojih su kasnije nastajali veliki formati najznačajnije faze Popovićevog likovnog delovanja, čuvenog „slikarstva prizora“. Reč je o studijama, fiktivnog gastarbajtera Gvozdena (koga je na slikama Miće Popovića „igrao“ Danilo Bata Stojković), samog autora, devojaka, majmuna, mrtve prirode…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari