Izložba dobitnika nagrade Oktobarskog salona 1

Serija radova “Uznemirena tla” umetnika Vladimira Miladinovića iz Beograda otvara se večeras od 19 časova u galeriji “Eugster”.

Miladinović je dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona 2012. godine i glavne nagrade fonda za crtež “Vladimir Veličković” 2016. godine.

Izložbom “Uznemirena tla” bavi se prirodom, koju, prema rečima Natalije Paunić, kustosa galerije, “definiše kroz neobičnu iteraciju njene klasične forme: u nestalnom kontaktu neba i tla rađa se utisak da njegov pejzaž ne smiruje”.

“Serija ‘Uznemirena tla’ šeta posmatrača kroz slojeve nemerljvo dublje od površine papira. Dubina tla doseže beskraj, kao i naša mogućnost da zamislimo različite istine pred slikama koje vidimo”, navodi Paunić.

Izložba dobitnika nagrade Oktobarskog salona 2

Vođene ture organizuju se sredom i subotom.

Umetnik je i član umetničko-teorijske grupe „Četiri lica Omarske“ koja se bavi propitivanjem memorijalnih strategija na prostorima bivše Jugoslavije. Glavni fokus njegovog rada leži u polju preispitivanja politika sećanja, medijskih manipulacija i kreiranja i interpretacije istorijskih narativa. Bavi semedijima, forenzikom, političkom i etičkom identifikacijom i odnosima prema ratnim zločinima, ali i savremenom tranzicionom ideologijom poricanja i brisanja. Svojim radom ispituje na koji način mediji i institucije u posleratnim društvima kreiraju javn usferu i kako utiču na stvaranje kolektivnog
sećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari