Izložba EX YU konkursa za grafiku, osma po redu, otvara se večeras u 19 sati u Nacionalnoj galeriji Beograd (Dositejeva 1), a na noj će biti izloženo 57 radova stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, grafičara i studenata grafike.

 Nagrađeni grafičari 8. EX YU su Slobodan Radojković, za drvorez „Veliki pramen“, Nenad Zeljić, za akvatintu u boji „Apolo“ i Slađana Marinković, za rad bez naziva, izveden u tehnici bakropis-akvatinta. Nagrađeni studenti grafičari su Nevena Milovančević za rad u kombinovanoj tehnici „Trenutak“, Denis Haračić za delo „Hegel u neolitu“, izvedeno kombinacijom akvatinta-linorez, Nedim Šećeragić, za akvatintu „Devet snova, devet kamenova“ i Ana Prodanović, sa linorezom „Ne čekam“.

Članovi ovogodišnjeg žirija su bili: profesor Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu Gordana Petrović, profesor Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu Željko Đurović i Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar, predsednik žirija.

U vreme trajanja izložbe grafičari će održati osam predavanja, tribina i razgovora na temu „Grafika, posebna vrsta inteligencije“ na kojima će eminentni grafičari predstaviti svoje stavove o grafičkoj umetnosti.

Pokrovitelj i ovogodišnje izložbe je VTŠ, a autor je akademska slikarka Nataša Brkić. Izložba će biti otvorena do 13. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari