Izložba nagrađenih radova sa ULUS-ovih izložbi 2020. godine u Galeriji ULUS 1

Izložba nagrađenih radova sa izložbi Udruženja likovnih umetnika Srbije u 2020. godini, otvara se sutra uveče u 19 sati u Galeriji ULUS.

Izložba radova koji su nagrađeni u svim kategorijama u prošloj godini jedinstvena je prilika da se u jednom izložbenom prostoru sagledaju najznačajnija dostignuća po oceni ULUS-ovih žirija koji su selektovani za svaku nagradu posebno.

Žirije su činili eminentni umetnici i istoričari umetnosti.

Nagrađeni su: Nikola Džafo, za sliku „Tuđe mačke u tuđem dvorištu“ – Zlatnom paletom (nagrada za sliku); Ivana Milev, kojoj je pripalo Zlatno dleto (nagrada za skulpturu); Nenad Zeljić, za grafike „Gavrilo“ (akvatinta, 70x50cm, 2019.) i „Sandučići“ (akvatinta, 78x54cm, 2019.), Zlatnom iglom (nagrada za grafiku); Siniša Ilić i Bojan Đorđev, za rad „Orijentacija u 100 revolucija“, Nagrada za Proširene medije.

Nemanja Lađić za rad „Museum of skin deep memories“ (Muzej površnih zabeleški), Nagrada Jesenje izložbe 2020; Vladimir Bjeličić za rad „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima“, petnaestominutni lecture-performans izveden na Prolećnoj izložbi, Nagrada Prolećne izložbe 2020.

U obrazloženu Zlatne palete za umetnika Nikolu Džafa između ostalog stoji: „Na nagrađenoj slici Nikola Džafo postiže lakoću neposrednosti, ali nas ostavlja zapitanim beskrajnom igrom vrhunskog crteža i živih razigranih boja punih izazova. U njegovim slikama sve je upleteno u trenutak koji živimo sada i ovde. Sam naziv slike ‘Tuđe mačke u tuđem dvorištu’ otkriva problem opasnosti od upada ‘tuđih mačaka u tuđe dvorište’ i tim povodom ulaska u klizav teren neposlušnosti. Priroda same mačke, a posebno slike mačke je osobena. Ona je čest posrednik astralnih sila, autonomno i nepokolebljivo biće koje živi svoj život na planeti isključivo po sopstvenim principima.“

Rad Siniše Ilića i Bojana Đorđeva, nagrađen u kategoriji proširenih medija, žiri opisuje kao „performativna akciju posvećenu stogodišnjici Oktobarske revolucije, koncipiranu sa idejom podsećanja na istorijski fenomen revolucije i društvenih nemira.“

„‘Orijentacija u 100 revolucija’ je digitalno odštampana slika na tekstilu površine sto metara kvadratnih, apstraktna kompozicija hronološko-geografsko-istorijskog spiska revolucija i društvenih nemira u prethodnih 100 godina i odlomaka iz romana ‘Pesma’ Oskara Daviča u kojoj nabraja identitete i entitete koji moraju podići svoj glas protiv, da bi se desila pobuna. Slika-platno je samo rekvizit unutar izvedbene strukture, performansa čitanja teksta praćena dokumentovanim materijalom ranijih izvođenja ovog rada, projektovanim na monitorima.“

Žiri Prolećne izložbe osim nagrađenog rada Vladimira Bjeličića istakao je i pohvalio radove Dejana Markovića, Nede Kovinić, Marije Urošević i Darije Radaković, koji su se jednoglasno našli u razmatranjima za nagradu Prolećne izložbe.

Na izložbi u Galeriji ULUS biće izloženi i radovi tri umetnika koji su ovenčani nagradama na „9. Izložbi vajari/ke Srbije 2020“: prostorna instalacija Nemi govor, Lane Vasiljević, skulpture Bez naziva Pavla Radovića i ansamblaž Kanonatra #3 Ane Vujović.

Nagrada dobitnicima zlatnih nagrada ULUS-a kao i laureatima Prolećne i Jesenje izložbe, sastoji se u terminu za realizaciju samostalne izložbe u Galeriji ULUS u toku 2021, skromnom finansijskom iznosu i plaketi.

Izložba se održava do 31. januara.

Izložba novih članova ULUS-a u „Cvijeti“

Beograd – Izložbom Novih članova ULUS-a, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ tradicionalno započinje izložbenu godinu. Na konkurs koji je raspisan u drugoj polovini prošle godine prijavilo se 94 kandidata od kojih je primljeno 79, dok su troje umetnika po pozivu postali članovi ULUS-a. Izložba se održava do 11. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari