Izložba „Grafika bez pritiska” Branimira Karanovića u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana” 1Foto: Branimir Karanović

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu večeras u 20 sati otvara se izložba „Grafika bez pritiska” autora Branimira Karanovića.

„Dosledan svojim dosadašnjim istraživanjima u polju fotografije i njenim prevodjenjem u grafiku, Branimir Karanović iscrtava jednu specifičnu kreativnu liniju sa nameriom da otkriva svet oko sebe. Postavka u beogradskoj galeriji Grafički kolektiv objedinjuje radove čija je zajednička nit vizuelni izraz zasnovan na likovnoj kultivisanosti i konceptu otvorenog dela. Radovi zadržavaju likovni senzibilitet prisutan u njegovim ranijim ostvarenjima u kojima se preslikavaju dva prizora sa enigmom suprotstavljenih situacija koje umetnik likovnim postupkom dovodi u određenu nivelaciju” napisala je Natalija Cerović, u katalogu postavke.

Po njenim rečima „novi diskurs nije podređen estetskoj funkciji dela, a svrha slike je da započne misao pre nego da je reprezentuje. Problem oka koje gleda i vidi tiče se u podjednakoj meri i umetnika i recipijenta”.

– Svet nije onakav kakvim ga opažamo. Naša civilizacija je civilizacija slike i ona je prisutna u svim segmentima života. Njena osnovna karakteristika je brza čitljivost, jasnost poruke koja se kadrira. Savremeno doba iziskuje novi likovni sistem primeren dinamičnom oku. Za recepciju i nastanak ovog likovnog dela mentalni proces je podjednako značajan kao i čulni, ističe ona.

Izložba „Grafika bez pritiska” Branimira Karanovića u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana” 2
Foto: Vlada Tatarović

Neočekivanim efektima na novim radovima Branimir Karanović navodi publiku da
izoštri i dodatno kultiviše percepciju, ali i uživa u likovnoj rafiniranosti konceptualizovanog prosedea, zaključuje Natalija Cerović.

Umetnik Branimir Karanović rođen je 1950. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. u Beogradu. Magistrirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti 1976. u Beogradu.

Od 1978. do 1996. radio kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. je bio redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu do 2015. Od 2016. dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu.

Aktivno izlaže fotografije i grafike na domaćim i medjunarodnim izložbama cetiri decenije. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i UPIDIV-a.

Izložba je otvorena do 10. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari