Izložba inspirisana Markom Kraljevićem u rezidenciji Švajcarske 1

„Kako bi izgledao Marko Kraljević danas ? Da li bi učestvovao na rijaliti programima? Da li bi njegova izražena muževnost bila dovedena u pitanje?

Samostalna izložba jednog od najistaknutijih domaćih vizuelnih umetnika srednje generacije, Nikole Kolje Božovića, otvorena je u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu.

Izložba slika, skulptura i instalacija pod nazivom „Epik“ predstavlja vizuelne parafraze epskih pesama iz ciklusa o Marku Kraljeviću.

Božovićev dosadašnji umetnički rad često koristi humor kroz igru elemenata, a sada on pronalazi i maske potrebne za tu igru. Uz pomoć perike, kostima i šminke, umetnik stvara seriju konceptualnih portreta, projektujući uznemirujuće ranjiv i ambivalentan lik koji želi da se dopadne, dok epske parafraze služe kao dekor fikcije i performansa gde umetnik istražuje savremene opsesije heroizmom, popularnošću i mitologijom. Marko/Kolja je groteskni, ali dopadljivi heroj spreman na sve.“

Izložba „Epik“ biće otvorena za javnost do 1. novembra i to dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom od 16 do 18, a potrebno je zakazati dolazak putem imejla: laaŽeda.admin.ch ili telefona: +381 63 251 142.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari