Izložba „Izveštaj sa terena” Vladimira Sekulića u kragujevačkom SKC-u 1Foto: SKC Kragujevac

Sinoć je u Galeriji SKC-a Kragujevac otvorena izložba „Izveštaj sa terena” beogradskog likovnog umetnika Vladimira Sekulića. Izložbu koju Kragujevčani mogu da pogledaju do 22. marta i kojom SKC započinje ovogodišnju izlagačku sezonu otvorila je Jasmina Cukić, istoričarka umetnosti.

– Izložbom „Izveštaj sa terena” Vladimir Sekulić u fokus stavlja grad koji sagledava kroz savremeni društveno-politički kontekst. U prirodi grada jedna od stalnosti je njegova promena. Međutim, pitanja koja pokreću radovi odnose se na to ko kreira te promene i na koji način. Kalemegdan, Terazije, Trg Republike, Bulevar kralja Aleksandra, neki su od delova Beograda koje prepoznajemo u radovima, u kojima se pojavljuju naftne platforme, dizalice, termoelektrane, cevi, uspostavljajući hegemoniju nad javnim prostorom, istakla je ona.

Po njenim rečima, pozicionirajući (ne)stvarne konstrukcije poput termoelektrane na Kalemegdanu (akvarel TE Novi Kalemegdan) ili cevi koje se protežu utvrđenim putem koji pratimo na mapi Beograda (akvareli Trasa Beograd A), Sekulić upućuje na osvajanje, označavanje i simbolizaciju javnog prostora kao mesta refleksije političke moći koja kreira, konstruiše i dekonstruiše njegov identitet. Istovremeno, osvešćuje nas u kolikoj meri se urbani prostor transformiše izvan naše kontrole i postaje hibridan, a njegov identitet fluidan.

Izložba „Izveštaj sa terena” Vladimira Sekulića u kragujevačkom SKC-u 2
Foto: SKC Kragujevac

– Ovom izložbom Sekulić nastavlja sa dokumentovanjem događaja koji se nisu desili. On ne dokumentuje stvarnost, već se bavi interpretacijama, predstavama, prividima, simulacijama stvarnosti koje su često plasirane kroz politički diskurs i masovne medije. U tako oblikovanoj slici realnosti, predstava o događaju, važnija je od samog događaja, pa možemo reći da umetnik dokumentuje, rečnikom Žana Bodrijara, nadstvarnosti smisla, krećući se na terenu stvarnijeg od stvarnog, smatra Jasmina Cukić.

Izložbom radovaVladimira Sekulića „Izveštaj sa terena” Galerija Skc je zapocela izlagacku sezonu 2022. Ovo nije prvi put da Galerija SKC-a sarađuje sa ovim umetnikom jer je kragujevačka publika imala je priliku da vidi njegovu zanimljivu izložbu „Pink Panteri” pre sedam godina u istom prostoru.

Izložba „Izveštaj sa terena” Vladimira Sekulića u kragujevačkom SKC-u 3
Foto: SKC Kragujevac

– I ovom izlozbom Galerija SKC-a je nastavila da se bavi fenomenima i anomalijama naše stvarnosti. Gradski pejzaž sa poznatim beogradskim toponimima poslužio je autoru da promišlja temu simulirane realnosti i hiperrealnosti kojoj svedočimo, smatra Ivan Arsenijević, urednik likovnih i filsmkih programa kragujevačkog Studentskog kulturnog centra.

Između dokumentarnog i fikcije

Vladimir Sekulić je završio master studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izražava se u medijima crteža, slike, video animacije i kratke priče. Teme njegovih radova protežu se između dokumentarnog i fikcije, sa fokusom na savremeni trenutak u društveno – političkom kontekstu.

Laureat je Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu. Njegove samostalne izložbe „Hotel sa četiri zvezdice”, „Dečak u crvenom prsluku” i „Pink Panteri” postavljane su u mnogim galerijama širom zemlje i regiona poput Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Galerije Doma omladine Beograda, Galerije Tir u Novoj Gorici, Galerije Haos.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari