Izložba Konstantinosa Petrovića u Užicu 1Foto: Reflektor

U užičkoj galeriji Reflektor, narednih deset dana, mogu se pogledati radovi Konstantinosa Petrovića, mladog umetnika iz Valjeva.

Radovi, koje čine predmeti sortirani u više grupa, nastali su mašinskim putem, visokotiražnim štampanjem, livenjem, digitalnim putem ili su deo određene proizvodnje, u okviru projekta #ffffff, od 2019. do 2021. godine, koji predstavlja proces kontinuiranog prikupljanja i klasifikovanja.

Umetnik je naveo da kolekcije imaju mogućnost da se transorfmišu, u skladu sa prostorom u kome se nalaze i novim predmetima, te da „svaki predmet, osim što predstavlja jediničnu vrednost u grupi, može biti i uzorak kojim se realizuje eksepriment multicipliranja ili prikazivanja novih boja na osnovu već postojećih, koje se nalaze u kolekciji“.

„Za date predmete, svrstane u novonastale kolekcije, boja je primarni uslov, a kodiranjem predmeta na osnovu boje – davanjem šifre, odnosno imena, predmet gubi zvoje značenje i pređašnju funkciju“, objašnjava umetnik i ističe da predmete prikuplja i klasifikuje, a zatim ih koristi kao materijal za građenje svog vizuelnog izraza.

Navodi da „radovi predstavljaju “kolekcije”, čiji cilj je izazivanje intenzivnog vizuelnog nadražaja kod posmatrača, ali i pozivanje publike na učešće u sam proces dopunjavanja kolekcije“.

Izložba Konstantinosa Petrovića u Užicu 2
Foto: Reflektor

Konstantinos Petrović je rođen u Valjevu, 1995.godine. Završio je zidno slikarstvo na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i trenutno je na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Samostalno je izlagao sedam puta i učestvovao na grupnim izložbama u zemlji, a član je novosadske Šok zadruge.

Zainteresovani mogu da pogledaju izložbu, uz prethodnu najavu na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari