Izložba "Krst" Mione Marković u Zrenjaninu 1Foto: privatna arhiva

Umetnica Miona Marta Marković, koja je doktorirala primenjenu umetnost u Italiji, predstaviće se zrenjaninskoj publici izložbom pod nazivom  „Krst kao savremeni simbol“, koja se otvara u četvrtak, 1. septembra, u 19 časova, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika u Zrenjaninu.

Biće to događaj vredan pažnje za ovdašnju široku zajednicu umetnika, koji prate rad kolega i u svemu nalaze inspiraciju.

A o delu Markovićeve i apstraktnim slikama kojima se predstavlja, povodom prestojeće izložbe, dr Goran S. Milovanović je zapisao opširne redove.

„Svako platno u ovom ciklusu tako jeste i njemu imanentno raskršće, pokazivač ka ostalim, svedočeći o otkriću pravog sistema, jednog samosvojnog jezika, nove gramatike u umetnosti geometrijske apstrakcije, snage i kompletnosti kakve retko srećemo pred ovako dubokim izazovima sa kojima se stvaralaštvo Markovićeve suočava. Njen odgovor, definitivan i zaokružen, tek posmatrača i kritiku uvodi u prostor enigmatičnog, raspirujući radoznalost da se kroz njegov doživljaj traže rešenja za lavirinte koje je ovim ciklusom podigla“, navodi Goran Milovanović.

Miona Marta Marković rođena je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. godine na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku zidno slikarstvo a 2007. godine je magistrirala na Accademia di Belle Arti u Napulju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari