Priroda kao inspiracija: Izložba Aleksandre Kokotović ,"Iluzija realnosti’" u Zrenjaninu 1Foto: A. Kokotović

Do 17. februara u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina izložena je postavka radova Aleksandre Kokotović pod nazivom „Iluzija realnosti“. Ta multimedijalna umetnica kroz svoj rad nastoji da prikaže sve ono što je videla i doživela na putovanjima, a odnosi se, pre svega, na prirodu.

„Optičke iluzije pokazuju kako naš mozak filtrira senzorne stimuluse i uklapa ih u konstrukciju koja za nas “ima smisla”. Neko će moju sliku „Brdo iz uspomena tvog djetinjstva“ videti kao brdo iznad Kotora, a neko kao brdo iznad Ženeve. Naš razmišljajući um pravi smisao od svijeta. On bira našu percepciju i popunjava praznine, ponekad pogrešno“, objasnila je umetnica pred zrenjaninskom publikom.

Kako je objasnila, najveća iluzija naše realnosti počiva u našem nesavršenom i nekompletnom znanju o svetu koji nas okružuje.

Aleksandra Kokotović je Američko-Srpsko-Bosanska multimedijalna umetnica, koja svoj rad izražava kroz slike, skulpture, grafike, crteže, performanse, instalacije.

Priredila je 44 samostalne izložbe u renomiranim institucijama, muzejima i galerijama širom Evrope, SAD, Azije i Bliskog istoka, od čega šest u USA i izlagala na 80 grupnih žiriranih izložbi; Sjedinjene Američke Države, Maldivi, Litvanija, Poljska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Liban, Bugarska, Crna Gora, Severna Makedonija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Albanija, Egipat, Jordan, Bangladeš, Engleska.

Prvu međunarodnu nagradu za slikarstvo dobila je sa 10 godina. Diplomirala je na Accademia del Lusso. Radila je kao kustos na nekoliko umetničkih projekata. Ove godine, njen rad „Tragovi nesvesnog“, objavljen je na naslovnoj strani knjige nagrađivanog autora Dragana Stanišića.

Žiriranim konkursom je izabrana da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj žiriranoj umetničkoj izložbi “Each for Equal – Art Connects Women” na kojoj je učestvovalo 100 umetnica iz 100 različitih zemalja sveta. Izložba je održana u Dubaiju, u One & Only Royal Mirage, u galeriji Arabian Court.

Poslednje dve decenije njeno ime se nalazi u knjizi o ljudima koji su uticali na razvoj kulture, nauke i politike u zemlji „Ko je ko u Bosni i Hercegovini“.Takodje, izabrana je od strane Jacksonville Aviation Authority Arts & Culture Program, da njene slike budu izložene na internacionalnom aerodromu Jacksonville na Floridi, od aprila do novembra tekuće godine.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari