Apstraktna dela inspirisana prirodom 1Aleksandra Kokotović, Foto: TO Zlatibor

„At the Edge of the Forest“ je izložba slika Aleksandre Kokotović, vizuelne umetnice uspešne međunarodne karijere, koja je otvorena sinoć u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru.

Umetnica, koja se svoje ideje ostvaruje kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku, izložila je seriju apstraktnih slika, ispirisanih prirodom.

Na slikama koje su izložene na Zlatboru su prikazane ekspresivne asocijacije na planine i brda sa isprepletanim linijama poput umetnutih crteža, koji mogu da budu i samostalno umetničko delo. Zajedno sa ostalim kompozicijskim strukturama, taj „lavirint“ linija stvara posebnu harmonijsku strukturu koja posmatrača motiviše da zaviri u taj svet, preispita sebe i sopstveni odnos prema okruženju.

„Optičke iluzije pokazuju kako naš mozak filtrira senzorne stimuluse i uklapa ih u konstrukciju koja za nas “ima smisla”, objasnila je umetnica, poznata pod umetničkim imenom Aleks Koko.

Inspiraciju za izložena dela, kaže, pronašla je u planinama i brdima iznad Kotora kao osvrt na lične i porodične uspomene ali, navodi, na njenim slikama svako može da pronađe asocijacije na neki svoj pejzaž ili neki drugi prikaz.

Rođena u Sarajavu, koji je zbog rata morala da napusti, umetnica je diplomirala modni dizajn na italijanskoj Accademia del Lusso. Putovala je svetom i upoznala različite kulture, koje su oblikovale i nju i njen radi. Živi i izlaže na tri kontinenta, u Beogradu, Bejrutu, Londonu, Sjedinjenim Američkim Državama, čija je državljanka.

Postavka na Zlatiboru je njena trideset peta samostalna izložba. Samostalno je izlagala u muzejima i galerijama na Floridi i Havajima, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, kao i na 50 grupnih izložbi u Srbiji, Litvaniji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Bugarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji i Sjedinjenim Američkim Državama…

Samostalna je umetnica, članica Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Izložba se može pogledati do 2. decembra, radnim danima od 10 do 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari