Izložba “Letnja treperenja” u Novembru 1Foto:Marijana Janković

U Galeriji Novembar otvorena je 9. jula nova izložba pod nazivom „Letnja treperenja: Predah (Summer Vibes: Holiday)“.

Već treću godinu zaredom galerija Novembar tradicionalno održava grupnu letnju izložbu koja za cilj ima da publiku kroz umetnička dela raznih medija odvede na jedno imaginarno putovanje i proizvede osećaje „letnjeg vajba“.

Ovog puta beg iz surove realnosti pandemije i nemogućnosti putovanja, pružaju slike i jedna ambijentalna instalacija. Umetnice čija dela se mogu videti su tri mlade slikarke – Lidija Delić, Marija Avramović i Marija Šević i multimedijalna umetnica Ana Adamović.

„Tematski park: na odmoru“ Ane Adamović je rad u nastajanju koji se dopunjuje svakim novim putovanjem – kao rad turiste koji opsesivno beleži svoja putovanja analognim aparatom na kome mesta kroz koja prolazi sve više liče na neprekinuti niz tematskih parkova.

Rad Lidije Delić „Severni tropi“, nastao je kao deo serije radova na Islandu 2018, u kojima je razvijena ideja diskurzivnih reprezentacija tropskih predela i ideje njihove de(re)konstrukcije.

Marija Šević u novoj seriji slika Ade Bojane prikazuje sećanja na pejzaže iz svoje prošlosti, na mesta gde, kako kaže traži „smisao između nostalgije i gubitka“. Platna iz serije „After Party“ Marije Avramović atmosferom pustih bazena prenose osećaj „aftera“ gde su sve granice pomućene, sećanja upitna, događaji od prošle večeri konfuzni a osećaj indiferencije mira i prepuštanja preovlađujući.

Doživljaji duha mesta, atmosfere, specifičnosti krajolika preneseni su u umetnička dela na izložbi i prepleteni sa meditacijama umetnica o doživljajima i značenjima mesta. Radovi na izložbi stvaraju zajednički atmosferu mira – bilo kontemplacije ili meditacije, ali svakako svima preko potreban odmor.

Ovaj letnji vajb služi da utiša buku svakodnevice – previše informacija, obaveza, stresa, overthinkinga – i da donese osećaj da utopijsko mesto odmora ne mora biti isključivo na letovalištu, već i u galeriji, parku, na reci, ili u nama samima.

Publika može posetiti izložbu do 30. avgusta svakim radnim danom od utorka do petka u terminu od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14. Adresa galerije Novembar je Kursulina 22 na Vračaru.

U galeriji su na snazi propisane mera zaštite od korona virusa, te posetioci treba da nose maske pri ulasku i ne ulaze u grupama većim od petoro ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari