Izložba „Ljubavi velikana" u UK Parobrod 1Foto: Milan Maricic/ATAImages

U UK Parobrod, 14. februara biće otvorena izložba Ljubavi velikana autorki Vuke Jeremić i Dragane Mihailović, koja će trajati do 6. marta.

Ova izložba podseća da su slavna literarna dela često bila inspirisana velikim ljubavima njihovih autora. Kroz sopstveni zanos i patnju su ispisali neke od najpoznatijih stranica svetske literature.

Sa druge strane, u mnogim slučajevima podrazumevalo se veliko požrtvovanje žene u senci da geniju omogući uslove za stvaranje, ili da sačuva delo posle autorove smrti.

Potpuno različite: u nekim slučajevima platonske, često tajanstvene i do danas „nerekonstruisane“, uglavnom tragične, ove ljubavi su neretko bile čak i destruktivne za život.

Na izložbi će biti predstavljeno preko trideset ljubavnih priča književnika i filozofa poput Petrarke, Getea, Kanta, Puškina,Bodlera, Dostojevskog, Ničea, Jesenjina, Oskara Vajlda, Sartra, Bukovskog…

Izložba „Ljubavi velikana" u UK Parobrod 2
Foto: Promo

Poseban segment izložbe je posvećen našim književnicima i filozofima: Ivi Andriću, Lazi Kostiću, Branku Radičeviću, Milošu Crnjanskom, Branku Miljkoviću, Isidori Sekulić, Anici Savić Rebac, Jovanu Dučiću i Aleksi Šantiću.

Posebno interesantne za posetioce biće upravo ljubavne priče koje prkose opštepoznatim činjenicama o ljubavnom životu onih filozofa za koje se zna da se nikada nisu ženili – kao u slučaju Imanuela Kanta, ili izrazitog ženomrsca, Šopenhauera.

Ipak, najveću radoznalost bude ljubavni trouglovi slavnih ljudi, bez obzira da li se u njima vodila borba velikih umova za naklonost nečijeg srca ili se odvijala „mirna koegzistencija“ u kojoj je svaka od tri strane nalazila sopstveni motiv ostanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari