Izložba Matilde Romanjoli Sunce ispodu Bioskopu Balkan 1Foto: Marina Bugarcic

Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli) je italijanska umetnica koja će se u Bioskopu Balkan od 9. do 30. septembra 2023. predstaviti samostalnom izložbom, pod nazivom „SUN BENEATH/Sunce ispod“.

Matilde u dola zi u Beograd iz Minhena, gde je završila studije  (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta.

Izložba Matilde Romanjoli Sunce ispodu Bioskopu Balkan 2
Foto: Privatna arhiva

Centralni deo postavke je instalacija oko koje je stvorena pozicija za monumentalnu bronzanu skulpturu – dvostruki autoportret. Interesantno je da Matilde nezavisno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i dorado bronze. Ovaj dvostruki autoportret, prikazan u nagim figurama, predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali sa „teretom“ sopstvene figure koju nosi na leđima.

Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja. Svojim ličnim učešćem u svim elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Ova intimna angažovanost joj omogućava da prenese osećaj ranjivosti i samoosmatranja kroz svoju umetnost. Ova suprotnost između savršene figurativne studije i težine i simbolike prisustva same umetnice stvara moćnu vizuelnu konotaciju.

Izložba Matilde Romanjoli Sunce ispodu Bioskopu Balkan 3
Foto: Privatna arhiva

Kroz svoj dvostruki autoportret, Matilde Romanjoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

Matilde kaže da je odrastala u podsticajnom okruženju i oduvek osećala veliku želju i izuzetnu radost u stvaranju onog što zamisli. Njen pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu. I baka je slikarka, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka balerina…

„Kada radim, doživljavam osećaj potpunosti i slobode koji su neophodni. Sada, svesno, uživam u svakom trenutku procesa rada, u učenju i istraživanju, čak i kada prolazim kroz periode izazovnih fizičkih i mentalnih borbi. Međutim, posle takvih perioda, osećam se izuzetno živom i prisutnom.“ – kaže Matilde.

Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima i pružanju dragocenih prilika za upoznavanje sa iskustvima i praksama koje dolaze iz Nemačke.

Sveukupno, prisustvo Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Izložba traje do 30.spetembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari