Izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“: Povodom 150 godina od rođenja naše velike slikarke 1

Povodom 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović,  na dan njenog rođenja, 11. oktobar, u Umetničkoj  galeriji  ,,Nadežda Petrović“ u Čačku otvorena je izložba na kojoj je  predstavljeno 50 slika iz njenog opusa, a izvedena je i monodrama ,,Nenapisana pisma“.

Izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ autora Igora Borozana i  Lidije Merenik u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ organizuje se povodom 150 godina od rođenja naše velike slikarke i rađena je u saradnji i organizaciji Narodnog muzeja Srbije, u čijem izdanju je i dvojezični katalog koji prati izložbu.

Izbor od 50 slika iz opusa Nadežde Petrović podeljen je  u okviru hronoloških i tematskih celina kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza.

Publika tako dobija priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, sve do dela koja nastaju u Parizu i potom u ratnom periodu, a kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobedu moderne slike.

Takođe, upoznajemo je i kao prvu ženu fotografa sažetim izborom fotografija kojima je Nadežda dokumentovala stvarnost i događaje čiji je neposredni svedok i učesnik bila i sama.

Izložena dela daju mogućnost sagledavanja Nadeždinih slikarskih ostvarenja s kojima je u srpskoj istoriji umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, ali i društvenog angažovanja, kojem je predano bila posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara i kao dobrovoljna bolničarka za vreme balkansih ratova i Prvog svetskog rata.

Bavila se i likovnom kritikom, pisala je i govorila o ženskoj emancipaciji, kao i o ondašnjim aktuelnim društvenim, političkim i nacionalnim pitanjima.

Na izložbi su zastupljena dela iz više muzeja i galerija u zemlji – Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Izložbu prati i poseban program inkluzije za slepa i slabovida lica koji je realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske, a koji uključuje taktilne reprodukcije nekoliko slika Nadežde Petrović, legende na Brajevom pismu, ali i legende povezane sa zvučnim zapisom koje predstavljaju biografiju slikarke i spomenik Nadežde Petrović koji je radio Ivan Meštrović, a koji se nalazi u Čačku.

Izložba je inicirana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, budući da je izvršni savet UNESKO-a 2021. godine izabrao Nadeždu Petrović za UNESKO ličnost 2023. godine. Izložba je posle Narodnog muzeja Srbije gostovala u muzejima i galerijama, saradnicima na projektu – Galeriji „Božidar Jakac“ u Kostanjevici na Krki (u okviru izložbe „Nadežda Petrović. Modernost i nacija i njene slovenačke kolege“), Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, a posle Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ biće priređena u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

Kustosi izložbe su Evegenija Blanuša (Narodni muzej Srbije), Julka Marinković i Katarina Stevlić (Umetnička galerija „Nadežda Petrović”)

Izložbe se održava u vreme održavanja manifestacije Dani evropske baštine u Srbiji i biće dostupna publici do 25. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari