Izložba "(Ne)završeno" Gordane Olujić Đodić u galeriji Haos 1

Izložba „(Ne)završeno“ Gordane Olujić Đođić, primenjene umetnice koja živi i radi u Kanadi, otvorena je sinoć u Galeriji Haos i trajaće do 14. marta.

Reč je o instalacijama, video-radovima, crtežima vezom na tkaninama. Baziran na tekstilnim i papirnim materijalima i realizovan u kombinovanim tehnikama, rad ove umetnice ima multimedijalni karakter i narativno-ambijentalna svojstva. Tematski je inspirisan porodičnom istorijom, to jest, ličnom korespondencijom sakupljanom tokom više decenija. Naslov (Ne)završeno je aluzija na nedorečenost ljudske komunikacije.

Nit konca je crtačko sredstvo, linija koja povezuje. Sama umetnica na jednom mestu kaže: „Transformacijom izvorni materijal je istovremeno uništen i sačuvan, iskorišćen bez sentimentalnosti i ovekovečen. Ujedno, fragmentisani delovi teksta, njegovo razbijanje i rekonstrukcija aluzija su na fragmentisanje uspomena naspram koga stoji uvek prisutna ljudska borba protiv osipanja i prolaznosti.“

Želja umetnice je da ambijentom izložbe pruži trenutak za predah i kontemplaciju, da podseti na opštu ljudsku sudbinu koju svi delimo, a to je da je život privremen i da je trag koji ostavljamo u drugima jedina naša prava zaostavština. Izložbu „(Ne)završeno“ Gordana Olujić Đošić posvetila je uspomeni na roditelje.

O autorki

Diplomirala je na beogradskom FPU, Odsek tekstila, 1985. godine, kao dobitnica nagrade „Aleksandar Tomašević“. Ubrzo postaje članica ULUPUDS-a i stiče zvanje samostalnog umetnika. Godine 1987. odlazi u London, gde radi u ateljeu Alison Mitchell, kao asistent na projektima u ikat tehnici bojenja i tkanja.

Dalji put je vodi u Toronto, gde je primljena kao umetnik rezident u Studio tekstila na Harbourfrontu, u kom razvija svoj rad od 1989. do 1992. godine. Izlaže od 1986, na samostalnim izložbama u Srbiji i Kanadi (12) kao i mnogobrojnim grupnim u Srbiji, Kanadi, Bosni, Bugarskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Litvaniji, Makedoniji, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj i SAD (preko 100).

Ostale njene važnije profesionalne aktivnosti bile su rezidencije i radionice (u Kanadi i Srbiji), predavanja u Beogradu i Torontu, nastava za Toronto Board of Education, kao i dizajn i realizacija velikog ambijentalnog javnog projekta u Torontu i članstvo u Komitetu Savremene galerije Muzeja tekstila Kanade. Radovi joj se nalaze u stalnim kolekcijama institucija i muzeja u Kanadi, Srbiji i Poljskoj, kao i u brojnim privatnim kolekcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari