Izložba o avangardnom časopisu "Zenit" u kragujevačkoj "Rimi" 1

U kragujevačkoj Galeriji „Rima“ večeras od 19 sati otvara se druga po redu izložba kojom se obeležava veliki jubilej – sto godina od pokretanja avangardnog časopisa „Zenit“, prvog radikalno avangardnog i internacionalnog časopisa na jugoslovenskom kulturnom prostoru.

Internacionalna revija koja je izlazila u periodu između 1921. i 1926. godine, najpre u Zagrebu, a potom u Beogradu, predstavljala je inovativne ideje u svim oblastima umetnosti i objavljivala priloge više od stotinu autora iz čitavog sveta, među kojima su amblematska imena evropske i jugoslovenske umetnosti poput: Marinetija, Erenburga, Gola, Majakovskog, Bloka, Kandinskog, Tatljina, Lisickog, Delonea, Tokina, Vinavera, Crnjanskog, Petrova, Bijelića, Sajsela/Kleka, Ve Poljanskog i mnogih drugih.

List „Zenit“, koga je pokrenuo i uređivao mladi pesnik i prevodilac Ljubomir Micić, bio je platforma za predstavljanje savremenih umetnika i avangardnih pokreta (od ekspresionizma, kubizma, futurizma i orfizma, preko dadaizma, do suprematizma i konstruktivizma) koji su zajedno nastojali da raskinu sa tradicijom i stvore novu umetnost koja bi bila aktivni učesnik u stvaranju novog i humanijeg sveta nakon sunovrata evropske civilizacije u Velikom ratu.

Naglašeno antiratnog i nadnacionalnog karaktera „Zenit“ je davao i originalni doprinos najaktuelnijim umetničkim zbivanjima u Evropi kroz ideje  zenitizma – jedinog autentično jugoslovenskog pokreta u evropskoj porodici avangardnih „izama“.

Stoga je ravnopravno pripadao društvu evropskih glasila i pokreta, te je danas međunarodno priznat kao deo mreže avangardnih pojava u Evropi između dva svetska rata.

Na izložbi u Galeriji „Rima“ posetioci će moći da vide originalne primerke časopisa „Zenit“ i izdanja Biblioteke „Zenit“, kao i drugu knjižnu i dokumentarnu građu u vezi sa „Zenitom“ i zenitističkim aktivnostima. Izložba je otvorena do 3. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari