Izložba o Kajmakčalanu 1FoNet/Udruženje "Kajmakčalan"

Povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja…

…organizovala je izložbu posvećenu srpskim vojnicima na Solunskom frontu, junacima pobede u odsudnoj bici i uspomeni na ta stradanja.

Izložba u Galeriji u Zemunu, Kosovska 9, otvorena je danas i traje do 7. septembra. Radno vreme galerije je od 9 do 14 sati. Posetiocima su se obratili predsednik udruženja Stanoje Stojković i autor izložbe Dragan Vasić. U ime opštine Zemun, prisutne je pozdravio Željko Klarić. „Naše udruženje svake godine obilazi prostor Kajmakčalanskog bojišta, uređuje, čisti i restaurira zapuštene spomenike i vojnička groblja srpske vojske u tom regionu, i nastoji da tako otrgne od zaborava mesta stradanja naših slavnih predaka.

Na ovoj izložbi želimo da predstavimo neke od rezultata svojih aktivnosti i skrenemo pažnju javnosti na ovaj izuzetno značajan deo naše zajedničke prošlosti“, rekao je Stojković. Autor izložbe, Dragan Vasić podsetio je da Udruženje i ove godine, na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, organizuje obilazak Kajmakčalana i okoline od 8. do 15. septembra. Posle svečanog otvaranja, pevačka grupa „Savska zora“ izvela je nekoliko tradicionalnih pesama iz perioda Velikog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari