Izložba o rekonstrukciji Narodnog muzeja na Kalemegdanu 24. septembra 1Foto: Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ 24. septembra u 13 časova će otvariti izložbu „Rekonstrukcija Narodnog muzeja, spomenika kulture od velikog značaja 2014 – 2018“, na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Autorke izložbe su stručne saradnice Zavoda Aleksandra Šević, dipl.inž.arhitekture i Ksenija Ćirić, dipl.istoričarka umetnosti. Na izložbi će se zvanicama obratiti direktorka Zavoda Olivera Vučković, autorka Aleksandra Šević i Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika, koji će izložbu svečano otvoriti, navodi se u saopštenju.

Izložba ima za cilj približavanje brojnih vrednosti zdanja nekadašnje Uprave fondova, kasnije Hipotekarne banke, a od 1952. godine objekta u kome se do današnjih dana nalazi jedna od najznačajnijih institucija kulture – Narodni muzej.

Pored osvrta na brojne promene i transformacije objekta tokom njegovog postojanja dugog više od jednog veka, autorke ovom izložbom posetiocima prikazuju zanimljive detalje koji su otkriveni tokom četvorogodišnjeg rada na rekonstrukciji objekta, ističe se u saopštenju. U tom periodu Zavod je vršio konzervatorski nadzor nad restauracijom fasada ali i enterijera objekta i u okviru toga vratio njegove najvrednije originalne arhitektonske slojeve.

Nakon kompletne rekonstrukcije, restauracije, adaptacije i ponovnog otvaranja Narodnog muzeja, posle 15 godina od povlačenja stalne postavke, posetioci su u prilici da uživaju u velikiim delima srpske i evropske umetnosti, ali i u arhitektonskim i enterijerskim vrednostima zdanja zbog kojih je objekat utvrđen za spomenik kulture od velikog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari