Izložba posvećena modi za Dan Muzeja primenjene umetnosti 1

Proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembar, proteći će u znaku mode.

Sutra uveče će u MPU biti otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viša kustoskinja Muzeja.

Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Moda krajem XIX veka dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije.

Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini.

Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana.

Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

Postavku izložbe dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Arachne i konzervatori MPU Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autorka kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari