Izložba "Raskršća" otvorena u Manakovoj kući 1Foto: Z. Nikolić

„Kada pomenemo kulturnu baštinu obično pomislimo na monumentalne spomenike, građevine, ikonopise…“

„Ali kulturna baština je i čuvanje važnih „tajni“ i iskustava jednog naroda, a takvim iskustvima pripadaju i naši stari zanati, posebno oni vezani za izradu sakralnih relikvija i bogoslužbenu praksu, kao što je to filigran“ rekla je, između ostalog, Danijela-Vanja Vanušić pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe, otvarajući sinoć u Manakovoj kući u Beogradu, izložbu filigranskih radova autora Gorana Ristovića-Pokimice iz Kraljeva nazvanu „Raskršća“.

Ristović spada u grupu retkih majstora umetničkog zanata sa vrhunskom veštinom u korišćenju filigranske tehnike ne samo na ovim prostorima. Kao takav, svojim radovima, prisutan je u brojnim sakralnim objektima širom sveta od Hristovog groba u Vitlejemu, preko brojnih crkava i manastira u Rusiji, Ukrajini, Grčkoj, Americi, Australiji… Do naših svetinja na Kosovu i na svim drugim prostorima gde ima pravoslavnih crkava i manastira.

Život u savremenom dobu burnih, gotovo dnevnih promena, pa i na polju razvoja tehnologija iziskuje da sa dužnom pažnjom pristupimo očuvanju nematerijalne kulturne baštine posebno onog njenog dela koji se tiče starih zanata i veština i u tom smislu su radovi ovog umetnika, kao i sama izložba „Raskršća“ koju je, uz podršku Ministarstva kulture organizovao Etnografski muzej doprinos očuvanju našeg nasleđa.

O samoj izložbi, ali i o radu ovog umetnika sinoć su, na otvaranju govorile još i Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja i dr.Dragana Rusalić iz Kulturnog centra Beograd.

Izložbu filigranskih radova, koja će trajati do 15.maja, priredila je kustoskinja Manakove kuće Milena Đurica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari