Izložba skulptura u Novom Sadu: Ivana Sailović pronalazi inspiraciju u nijansama polarne svetlosti 1Foto: Privatna arhiva

Izložba skulptura Ivane Sailović biće otvorena u utorak, 29. avgusta od 19 časova, u galeriji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, Ulica Vojvode Putnika broj 2. Posetioci će izložbu moći da pogledaju svakog radnog dana od 8 do 15 časova, do 12. septembra.

U svojim skulpturama Ivana pažljivo razmatra paletu boja i vizuelne elemente. Pronalazi inspiraciju u očaravajućim nijansama Aurore Australis.

„Baš kao što plesna svetla na polarnom nebu stvaraju prikaz koji oduzima dah, ona teži da uhvati suštinu ovog prirodnog fenomena kroz boje koje ugrađuje u svoje umetničko delo. Tekstura igra ključnu ulogu u prikazivanju zadivljujućih kvaliteta Aurore Australis i kristalnih struktura koje je inspirišu“, pišu iz KC „Miloš Crnjanski“ u pozivu na ovu izložbu.

Pored palete boja, posebnu pažnju posvećuje vizuelnim elementima u svojim skulpturama kako bi uspostavila snažnu vezu sa zadivljujućom Aurorom Australis. Nastoji da uhvati suštinu dinamične i stalno promenljive prirode kroz pažljivu inkorporaciju teksture, forme i kompozicije.

„Dok kristali pokazuju kompleksne teksture, terakota, sa svojom toplom i zemljanom prirodom, nudi kontrastnu, ali komplementarnu teksturu. Površina terakote, sa svojim organskim i poroznim kvalitetima, pruža osećaj zemaljske povezanosti sa dinamičkim elementima predstavljenim u umetničkom delu. Ova interakcija između preciznih tekstura kristala i prirodne teksture terakote stvara balans koji poboljšava ukupni vizuelni izgled skulptura“, nastavlja se u pozivu.

Ulaz je slobodan.

Sailović dobitnica nagrade za najuspešniji reljef

Ivana Sailović je rođena u Novom Sadu 1998. godine. Pohađala je Školu za dizajn „Bogdan Šuput”, Novi Sad, odsek Dizajn ambalaže. Diplomirala je 2021. godine na departmanu likovnih umetnosti, modul Vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Mirjane Blagojev. 2021. godine upisala je master studije na departmanu likovnih umetnosti, modul Vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom Ranka Dragića. Učestovala je na mnogim kolektivnim izložbama od 2017. do danas. Osvojila je Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji reljef iz umetničke discipline vajanje u školskoj 2017/2018. godini.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari