Izložba slika vranjanskog umetnika Zorana Petrušijevića u nesvakidašnjem prostoru 1Foto: Facebook

Posle mnogo godina pauze Vranjanci su sinoć bili u prilici da prisustvuju još jednom nesvakidašnjem kulturnom događaju.

U gradskom kafiću „Handelbar“ sinoć je u organizaciji Antikvarnice „Mamuza“ otvorena prodajna izložba akademskog slikara iz Vranja Zorana Petrušijevića „ZOP“-a, iz njegovog ciklusa naslovljenog Belo“.

– Posle mnogo godina jedan segment stvaralaštva Petrušijevića je pred publikom onom mladkom u ovom ambijentu, ali i kao provokacija za one starije. Svi znamo da ZOP ne spada u red onih nametljivih umetnika pa je utoliko značajnije što je prihvatio da se posle više godina sa svojim slikama pojavi pred Vranjancima – kaže za Danas, Dragan Jovanović, antikvar i „glavni krivac“ za umetnikov povratak na javnu scenu.

Interesantno je da je nakon promene zakona Petrušijević ostao bez slikarskog ateljea u Vranju koji je koristio u jednoj od stambenih zgrada.

Do dana današnjeg njegova platna rasuta se na više lokacija a radi isključivo u svom stanu. U depou Galerije narodnog muzeja u Vranju nalazi se 21 slikarevo delo, koja godinama nisu izlagana.

Petrušijević spada u red vranjskih slikarskih autoriteta po onome što je do sada uradio.

Sa sedamnaest godina prinljen je na Likovnu akademiju u Beogradu u klasi Ljubice Cuce Sokić, gde je i magistrirao 1968.godine.

Dobitnik je najvišeg priznanja Grada Vranja Plakete „31.kanuar“ za ukupan rad i stvaralaštvo.

Živi u Vranju, čitajući i dalje „Politikin zabavnik“ i uživajući u kakau i druženju sa mačkama više nego sa ljudima, šaljući jasnu poruku, „onima koji će je razumeti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari