Izložba The Mirror of Light u Galeriji savremene umetnosti 1

U Galeriji savremene umetnosti u Smederevu ove srede, 16. avgusta, biće otvorena izložba Ane Knežević pod nazivom „The Mirror of Light“ i trajaće do 2. septembra, prenosi danas regionalni informativni portal Podunavlje.info.

„The Mirror of Light“  je izložba osmišljena specifično za prostor Gradske galerije savremene umetnosti u Smederevu, a sastoji se od pet triptiha sa laserski sečenim mat crnim akrilnim pločama, uramljenim u dupla refleksna stakla i drvene ramove. Triptisi su postavljeni u nizu, u preciznom razmaku jedan od drugog i od zida i u tom odnosu prave senke.

Usredsređenost autorkinog postupka odnosi se na dijalog glatkih crnih površina ploča  koje su postavljene između dva refleksna stakla, koja iznenada otkrivaju/produkuju novu realnost, jer se na izvestan način ponašaju i kao ogledala za posmatrača. Dok hoda zadatim prostorom, posmatrač je u prilici da ga drugačije poima tako što vidi sebe i prostor u pločama. Rad je otvoren, poetičan i meditativan i „u funkciji ambijentalnog utiska.“

„Crna Ane Knežević jeste gustina emocije i misli nastala svođenjem, taloženjem, kapanjem vremena, akumulacijom… I upravo ovde se može pronaći veza sa crnim rupama: radovi Ane Knežević na ovoj izložbi su materija sažeta na mali format izuzetnog intenziteta.
Crna je, u materijalnom, ali ne i u svetlosnom smislu, suma svih boja, ona je alhemijski nigredo, početno stanje materije iz koje, nizom transformacija, pod nadzorom pravog adepta upućenog u tajne sveta, može nastati zlato“, navodi Mileta Prodanović u katalogu izložbe.

Ana Knežević (Beograd, Srbija, 1976) završila je MFA studije slikarstva 2002. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Studirala je slikarstvo na Massachusetts College of Art u Bostonu 2003/2004.

Izlagala je na brojnim umetničkim manifestacijama i izlozbama u Srbiji, uključujući Oktobarski salon 2005 i Salon Muzeja savremene umetnosti 2015. Dobitnica je prestižnih nagrada, za svoje instalacije među kojima je i nagrada “Vladimir Veličković” za 2009. NJen najvažniji public art projekat Radio Light 487796-Klaster, predstavljen je 2006 godine u Beogradu a posvećen je Nikoli Tesli za 150 godina od njegovog rođenja. Osim Srbije izlagala je u SAD-u, Francuskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dobitnica je dva značajna NJujorška granta: CEC ArtsLink 2012 i Polok-Krasner 2017/2018.

NJena umetnost uključuje 2D radove i prostorne instalacije. NJen primarni fokus su svetlosno-zvučne instalacije u kojima od 2003 istražuje odnose i preseke između prostora, svetla i zvuka. Harmonija, balans i simetrija su ključni elementi u njenom radu. Živi i radi u NJujorku od 2013. godine. (Kraj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari