Izložba u Boru: Hartije od vrednosti u Jugoslaviji 1Foto preuzet sa FB Muzej rudarstva i metalurgije Bor

Kolekcionar i istoričar umetnosti Dragan Nikolić deo svoje kolekcije izložio je u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru.

Kao autor potpisuje izložbu “Hartije od vrednosti u Jugoslaviji” a izložene eksponate, odlikuju vizuelna i ornamentalna rešenja i predstavljaju primenjenu umetnost koja je interesantna i nesvakidašnja.

-Ovo je moja druga samostalna izložba koju čine primeri  starih novčanica, akcije, menice, zajmovi, bonovi i slično, izdati u nekadašnjoj Jugoslaviji tokom 20. veka. Na novčanicama imamo razne primere primenjene umetnosti. Naglasak je na grafičkim rešenjima koja su primenjivana na tadašnjim vrednosnim papirima, što me je i inspirisalo da u proteklih godinu dana prikupim više od 50 primeraka koje sam prikazao ovom prilikom. – kazao je novinarima Dragan Nikolić, dodajući da danas otvorena izložba „Hartije od vrednosti u Jugoslaviji“ na neki način predstavlja nastavak prethodne „Svedočanstvo vredosti“ na kojoj su bila predstavljena odlikovanja i  plakete dodeljivani za radne uspehe i obeležavanje značajnih istorijskih događaja i jubileja.

Izložba “Hartije od vrednosti” u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije biće otvorena do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari