Izložba „U daljini" Anje i Teodore Nikolić u UK Parobrod 1Foto: Promo

Izložba U daljini, koje potpisuju dve umetnice Anja i Teodora Nikolić, biće otvorena u utorak, 29. avgusta od 19 časova u UK Parobrod.

Izložba U daljini nastala je kao spoj istraživanja dve mlade umetnice, Anje i Teodore Nikolić, koje kroz opservaciju savremenog trenutka dolaze do originalnih likovnih rešenja. Predmet istraživanja jeste način života savremenog čoveka i njegove emocionalne reakcije na isti.

Uzimajući u obzir ubrzan tempo življenja i sve češću otuđenost pojedinca umetnice kreiraju svoje interpretacije sigurnih mesta lišenih spoljnih pritisaka i problema sa kojima se svakodnevno susreće savremeno društvo.

Kao glavna karakteristika savremenog doba izdvaja se tehnologija koja se svakim danom sve više razvija i pravi nepovratne izmene u društvu. Uz ekspanziju digitalizacije i nastanak društvenih mreža velikom broju ljudi se menja pogled na svet.

Izložba „U daljini" Anje i Teodore Nikolić u UK Parobrod 2
Foto: Promo

Stoga, jedan od fokusa ovog umetničkog projekta jeste predstavljanje nove, virtuelne realnosti koja kroz društvene mreže gradi sajber zajednicu digitalnih identiteta.

Drugo polazište u istraživanju jeste analiziranje ličnih strahova i borbe sa susretanjem sa svakodnevnim spoljašnjim svetom.

Užurban način življenja doprinosi zanemarivanju brige o sebi i svom emocionalnom zdravlju. Koristeći se ličnim doživljajima urbanih sredina, nastaju nove atmosfere već poznatih prostora.

Pojednostavljene, geometrizovane forme, čistih boja koje ne prelaze zadate ivice, doprinose uređenosti prizora i evociraju osećaj harmonije u inače disharmoničnoj sredini.

Izložba „U daljini" Anje i Teodore Nikolić u UK Parobrod 3
Foto: Promo

Kombinujući savremene i tradicionalne tehnike poput ulja na platnu i prostornih instalacija, ova izložba ima za cilj da ukaže na očigledne probleme savremenog društva i da otvori diskusiju o istim.

Trajanje izložbe je do 17. septembra 2023. godine. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari