Izložba u Kikindi: Nije bilo lako biti Budišin u socijalizmu 1Foto: galerija matice srpske

Veleposednici i poljoprivrednici porodice Budišin činili su najpoznatiju familiju u lokalnoj istoriji Kikinde sve do doalska komunista na vlast, kada su jedva preživali, i to ne svi a znakovito je da danas u Kikindi više nema potomaka ove loze.

Kao bogati, viđeniji članovi lokalne zajednice i često, kao virilski odbornici opštine, imali su veliki uticaj na izbore u varoši i okolini, navode organizatori izložbe.

U znak sećanja na uspešne pripadnike ove porodice Narodni muzej Kikinde, u saradnji sa Galerijom Matice srpske i potomcima, organizuje izložbu „Budišini – priča o porodici kroz nekoliko portreta“.

„Kikinđani su prema njima imali različite stavove, od poštovanja, strahopoštovanja, do prezira i ljubomore zbog njihovog bogatstva. Posle Drugog svetskog rata, nekoliko članova familije su streljani jer su označeni kao izdajnici i saradnici okupatora. Ostali su trpeli komunistički teror oduzimanjem imovine i stavljanjem na stub srama. Decenijama posle toga, nije bilo lako biti Budišin“, navode u kikindskom muzeju povodom izložbe.

Povod za realizaciju izložbe „Budišini – priča o porodici kroz nekoliko portreta“ je predstavljanje portreta koje je Narodni muzej Kikinda dobio na poklon od potomaka – Olge i Milane, koje su ćerke Emila Budišina, njihove dece Emila, Vanje i Vojislava i unuka Katarine, Anastasije, Tijane i Natalije.

Izložba se u Narodnom muzeju Kikinde otvara u subotu, 25. februara, u podne.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari