Izložba umetničkih radova Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1Slikar Boško Petrović, privatna arhiva

U godini u kojoj se obeležava jubilej – sto godina od rođenja Boška Petrovića – ali i navršava četrdeset godina od smrti umetnika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine priređuje izložbu „Boško Petrović (1922–1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. Poklon Višnje Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine”. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 11. avgusta u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37) u Novom Sadu.

Povod za realizaciju izložbe je poklon naslednika Boška Petrovića, ćerke Višnje Petrović i sina Mirka Petrovića, koji je oktobra 2020. uručen Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba obuhvata trideset tri rada istaknutog novosadskog umetnika, Boška Petrovića, nastala u periodu od 1956. do 1978. godine. Reč je o pet uljanih slika velikog formata, četrnaest kolaža, osam monotipija, četiri tempere i dva akvarela.

Velikodušnošću poklonodavaca, poklon zbirka Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, formirana poklonima samog umetnika tokom 1976. i 1978. godine, značajno je uvećana i upotpunjena, ne samo brojem poklonjenih radova, već i bogatstvom tematskih i medijskih različitosti karakterističnih za njegovo stvaralaštvo. Pored ulja i tempera, raznovrsnosti zbirke doprinose umetnički radovi izvedeni u drugim tehnikama kao što su akvarel, kolaž i monotipija. Takođe, tematsko-motivski okvir dela okupljenih u cikluse znatno je proširen, pokazujući svu slojevitost ličnosti i umetničkog stvaralaštva Boška Petrovića.

Zahvaljujući ovom poklonu, poklon zbirka Boška Petrovića danas broji pedeset devet radova i, uz poklon zbirke Milana Kerca, Milete Vitorovića, Stojana Trumića, Dušana Milovanovića i Bogomila Karlavarisa, predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV.

Izložba umetničkih radova Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 2

Realizacija izložbe i pratećeg kataloga „Boško Petrović (1922-1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. – Poklon Višnje  Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine“ predstavlja finalni deo realizacije programa stručne prakse koju je istoričarka umetnosti Tatjana Panić obavljala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u periodu avgust 2020 – avgust 2021. pod mentorstvom Suzane Vuksanović, muzejske savetnice u MSUV.

Boško Petrović (Novi Sad, 16. januar 1922 – Novi Sad, 10. oktobar 1982) je studije slikarstva započeo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1940. godine, nastavlja ih u Budimpešti, da bi 1969. godine, nakon dužeg prekida studija, diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1949. boravio je u Majstorskoj radionici Mila Milunovića. Bio je osnivač i član umetničke grupe „Grupa 57”. Zajedno sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osnovao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija „Atelje 61” u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Radio je kao profesor na na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu,  a od 1975. počinje da radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Tatjana Panić je diplomirala na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radila je kao kustoskinja u Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61”. Od 2019. godine stručna saradnica je na projektu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine „Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji 1945–2000”. Članica je NK ICOM Srbija.

Izložba umetničkih radova Boška Petrovića biće otvorena do 28. avgusta ove godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari