Izložba vajara Ratka Vulanovića „Kamen, drvo, papirˮ u galeriji B2 1Foto: Milan Kralj

U subotu, 15.10, sa početkom u 19h otvara se izložba vajara Ratka Vulanovića. Postavku „Kamen, drvo, papir“ u galeriji B2 čini serija dela koja su nastala u periodu od 1967. godine do danas. Izložba je otvorena do 01.11.2022. Izložbu otvara akademik Matija Bećković.

„U svom ranom delu Ratko Vulanović oblikuje apstraktne forme asocijativno povezane sa ljudskom figurom. Besprekorno obrađene, čiste površine svedoče o vrhunski savladanom zanatu u funkciji lirskog bića osvojenog oblika u kamenu. Pojavljuju se, često, i složene jedinice u kojima su elementi majstorski uklopljeni u date celine.

Tokom vremena, Vulanović ostvaruje mnoštvo sferoidnih oblika kao posebnih elemenata, kao i geometrizovanih pločica, često sa utisnutim simbolima besprekorno zanatski rešenih, takođe i šumu zašiljenih blokova, čistih, oštrih obrisa, koje izručuje na tle bez određenog reda, koji deluju kao haos pre stvaranja sveta. Ova lavina kamenih elemenata afirmiše superiornu moć ovladavanja formom u kamenu kao materijalu.“

Olga Jevrić o delu Ratka Vulanovića u tekstu „Dijalog sa kamenom“.

Izložba vajara Ratka Vulanovića „Kamen, drvo, papirˮ u galeriji B2 2

Foto: Milan Kralj

Biografija

Ratko Vulanović je rođen u selu Laz kod Nikšića, 16. maja 1941. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, upisuje 1963, a postdiplomske studije završava 1971. godine. Član ULUS-a postaje 1969. godine, a 1972. dobija stipendiju iz fonda Moša Pijade, nakon čega odlazi u Grčku gde boravi izvesno vreme. Godine 1973. nalazi se u vajarskoj koloniji Beli Venčac, Aranđelovac. Tamo nastaju skulpture malog formata, kasnije izlagane u Beogradu, Ljubljani, Rijeci, Titogradu, Zrenjaninu, Subotici… U koloniji Kombinata aluminijuma Titograd boravi 1987. godine, nakon čega, 1988. godine, kao rezultat toga rada nastaje kompleks skulptura „Veliki predio“ za koji dobija Politikinu nagradu.

Godine 1990. boravi u Radalju kod Zvornika gde nastaju skulpture velikih dimenzija od granita. One se i danas nalaze u Jaloviku, Šapcu, Pančevu. U Nikšić dolazi 1992. gde započinje svoj Kameni grad. Slikarstvom se bavi intenzivno od 1993. godine. Godine 1986. dobija status istaknutog umetnika grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari