Izložba "Vremeplov", vremenska veš mašina vlasti 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Izložba „Vremeplov“ predstavlja „vremensku veš mašinu“, jer su „na vlasti isti oni koji su Srbiju urnisali devedesetih“, koji su „istrebili ono što je normalno“, ali je istovremeno i neprocenjivo svedočanstvo vremena, duha i snage građanskih protesta, izjavio je večeras fotograf Dragoljub Zamurović, autor izložbe otvorene na Filozofskom fakultetu.

Zamurović je ocenio da je sadašnja vlast otišla korak dalje jer su iz prethodnih režima za svoje članove odabrali one najgore, najprimitivnije i najbahatije, koji su sada njihove perjanice.

„Zahvaljujući tako promišljenom izboru svojih kadrova, svakim danom ova mašina nas vraća u sve dalju prošlost jednopartijskog sistema, doživotnog predsednika, a nije sasvim isključeno i – krunisanog suverena“, rekao je Zamurović na izložbi koja je deo programa „Nije filozofski ćutati“.

Profesorka Filozofskog fakulteta Irina Subotić ocenila je da se Zamurovićeve fotografije stapaju u jednu jedinstvenu humanističku poruku. „Zajedno želimo bolji drugačiji i prosperitetniji život, na koji imamo prava, ali koji nam je uskraćen uzurpacijom, nepravdom i prevarom“, rekla je Subotić.

Istoričarka umetnosti Nela Tonković zahvlila se Zamuroviću što je kroz ovu izložbu pokazao da su slobodni ljudi mogući, zbog čega mu želi da se i taj san ostvari.

Književnik Dragan Velikić objasnio je da govor o protestu , zapravo, značio govor o društvu. jer predstavlja lek i podsećnje da će se u jednom trenutku stvari drastično promeniti.

Prema njegovim rečima, ta promena mora biti istinska, „jer je potrebno, pre svega, da sami preuzmemo odgovornost i donošenje odluke da se ne be ugušili u apatiji i bezizlazu“.

„Sve je devastirano,rasprodaje se budućnost Srbije, ukoliko se nešto ne promeni – bukvalno nas neće biti“, upozorio je Velikić.

Postavka fotografija kojima Zamurović svedoči o društvenoj i političkoj stvarnosti biće izložena u holu Filzofskog fakulteta do 31. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari