Izložbom fotografija obeležava se prva godinu od upokojenja vladike Atanasija 1

Otvaranjem izložbe fotografija tvrdoškog jeromonaha Teofila (Petrovića) pod nazivom “Tvoje od Tvojih” u Kulturnom centru Trebinje sutra će početi trodnevni program posvećen sećanju na umirovljenog episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića).

On je preminuo 4. marta 2021, a godišnji parastos i sveta Liturgija biće služeni u trebinjskom Sabornom hramu, na Zadušnice, u subotu, 26. februara.

Eparhija zahumsko-hercegovačka saopštila je da želi da se “kroz lična svedočanstva o bogoslovskom i pastirskom radu vladike Atanasija sačuva sećanje na ovog velikog duhovnika, bogoslova i pastira, kao i da se rasvetli njegova naročita povezanost sa geografskim i duhovnim prostorima koji su oblikovali njegovu misao i shvatanje hrišćanskog života“.

Tematske večeri u Kulturnom centru Trebinje biće zasnovani na vezama vladike Atanasija sa Svetom Gorom, ranohrišćanskim svetinjama Male Azije, Svetom Zemljom, Kosovom i Metohijom i samom Hercegovinom.

Kao učesnici tribina najavljeni su: arhiepiskop katarski Makarije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), episkopi diseldorfski i nemački Grigorije (Durić), slavonski Jovan (Ćulibrk), zapadnoamerički Maksim (Vasiljević), braničevski Ignatije (Midić), kao i igumani hilandarski Metodije i dečanski Sava (Janjić), protojerej-stavrofor Radivoje Panić, protojerej Emanuil Saris, profesor Miloš Ković, pesnik i predsednik NUNS-a Živojin Rakočević.

Poštovaoci imena i dela vladike Atanasija koji nisu u prilici da prisustvuju tribinama, liturgiji i parastosu moći će da ih prate na zvaničnom Jutjub Eparhije ZHiP.

Vladika Atanasije (1938-2021), rodom iz valjevskog kraja, duhovno čedo arhimandrita Justina (Popovića), jedan od trojice i izvan SPC čuvenih justinovaca, čija imena počinju na „A“, svojim delom ušao je u vrh savremene pravoslavne bogoslovske misli.

Pisac bogoslovskih knjiga i hronika stradanja srpske crkve i naroda, prevodilac, profesor i dekan Bogoslovskog fakulteta SPC i počasni profesor UB, bio je duhovnik i pastir koji je „znao stići i uteći i na strašnom mestu postojati“.

Javni kritičar svega „pod kapom nebeskom“ bez obzira na posledice, javno je ukazivao na nacionalne, državne i političke probleme i posrnuća srpskog naroda i režima koji su ga vodili i vode u sunovrat.

Prema sopstvenoj želji počiva na monaškom groblju manastira Tvrdoš kod Trebinja.

Njegovom životu i delu posvećen je sajt http://atanasije.org /, koji uređuje jedan od njegovih duhovnih sinova vladika zapadnoamerički Maksim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari