"Izrazi lica pokojnika potpuno su stvarni, jedino im to preostaje": Otvara se izložba Aljeks u Kvaki 22 1Foto: Facebook cover

Izložba pod nazivom Aljeks, čiji je autor Aleksa Jovanović, biće otvorena u sredu 22. marta u 19 sati u umetničkom prostoru Kvaka 22 u Ruzvletovoj 39.

Kustoskinja izložbe je Bojana Jovanović.

„Aleksa Jovanović koristi svoj virtuelni alter ego kako bi saopštio kompleksan niz emocija, dešavanja, fenomena i socijalnih i političkih stega. U ovoj seriji radova nailazimo na repeticiju motiva ljudskog lica prikazanog uglavnom frontalno uz upotrebu artificijelnih boja koje su opozitne prirodnom izgledu ljudske kože. Izrazi lica na autoportretima i portretima podjednako su izveštačeni kao i boje na njima što im daje dozu zamrznutosti i nejasnosti pri identifikovanju emocija koje ona nose. Uglavnom se radi o nasmejanim, namrštenim ili tužnim ekspresijama, ali to su kategorije u koje je najlakše na prvi pogled smestiti predstavljena osećanja. Nasmejani likovi odišu jezom i ubrzo postaje sve teže napraviti distinkciju između zadovoljstva, šoka, straha, histerije ili zlobe“, ukazano je povodom koncepta izložbe i dodato da je „jedina jasna podela na celine među ovim radovima moguća između autoportreta i portreta živih ljudi i sa druge strane onih koji to više nisu“.

"Izrazi lica pokojnika potpuno su stvarni, jedino im to preostaje": Otvara se izložba Aljeks u Kvaki 22 2
Foto: Aleksa Jovanović, rad

Aleksa je portrete umrlih stvarao posmatrajući slike na internetu, nepoznatih preminulih u različitim, većinom brutalnim i eksplicitnim, okolnostima. Povodom izložbe je pojašnjeno da je razlika između ove dve celine vidljiva u svim aspektima: sivi i tamniji tonovi koji preovladavaju na predstavama mrtvih suprotstavljeni su jarkim i “živim” bojama na živim likovima, izrazi lica pokojnika oslobođeni su maski (društvenih ili sopstvenih), oni su potpuno stvarni jer je to jedino što im preostaje.

"Izrazi lica pokojnika potpuno su stvarni, jedino im to preostaje": Otvara se izložba Aljeks u Kvaki 22 3
Foto: Aleksa Jovanović, rad

„Propadljivost, zaborav, smrt i prolaznost elementi su koji povezuju obe celine ove serije slika bez ramova, na papiru sa grubim pastuoznim namazima boja koje osciliraju između tradicionalne funkcije oslikavanja ljudskog lika i njegovog savremenog pandana čije postojanje je uslovljeno socijalnim mrežama“, ukazano je povodom izložbe.

Biografija umetnika:

Aleksa Jovanović, rođen 1999. godine u Petrovcu na Mlavi. 2018. upisuje Filološki fakultet u Beogradu, nakon toga upisuje slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je treća godina osnovnih akademskih studija u klasi prof. Zorana Dimovskog.
Učesnik je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu uključujuči: XXI Bijenale studentske grafike Srbije 2022.; „Mali format 2022.“ u Nišu; Izložba radova nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u galeriji FLU 2022.; Alu perspektiva 2 -„Petolik“ 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za večernji akt 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari