Izvrsne ocene za domaći paviljon na Venecijanskom bijenalu arhitekture 1Foto: Sajt/Muzej primenjene umetnosti

Srpski paviljon na Venecijanskom bijenalu arhitekture dobio je izvrsne ocene u inostranim medijima, koji su ga uvrstili među deset najboljih paviljona u Đardinima.

 

Nacionalni paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu arhitekture otvoren je, podsetimo, 19. maja izložbom „U refleksijama…“ iza koje stoji autorski tim Iva Njunjić i Tihomir Dičić, piše Nova.rs.

Izložba istražuje budućnost, sadašnjost i prošlost arhitekture kroz prizmu međunarodnog sajma u Lagosu, u Nigeriji 1977. godine. Sajam je bio proizvod saradnje Nesvrstanih zemalja, beogradske kompanije Energoprojekt (bivša Jugoslavija) i Nigerije.

U trenutku izgradnje sajmski kompleks je bio simbol novonastale multinacionalne države, odraz samostalne budućnosti i odmak od kolonijalne prošlosti.

Danas se sajamski kompleks u Lagosu transformisao u hipermarket, neke od hala su napuštene, dok su druge su okružene barakama i magacinima izgrađenim u poslednjih dvadesetak godina.

Autori kroz istraživanje nastoje da uspostave prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat toga predstave arhitektonsku celinu. Izložba se bavi refleksijama bivše i aktuelne sadašnjosti arhitekture nastale kroz politiku nesvrstanosti na afričkom kontinentu. Njihovo putovanje u Lagos i susreti sa arhitekturom sajma imali su za cilj da analiziraju nastale promene i uspostave diskusiju o ovom projektu, kao arhitektonskom resursu za oblikovanje budućnosti zapadnog dela Lagosa.

– Izložba ima za cilj da pokrene procese koji će reaktualizovati ovaj projekat. To bi trebalo posmatrati kao deo dužeg procesa i diskusije. Kao arhitekte, trebalo bi da se nosimo sa izazovima koje nam budućnost donosi – reči su autora Ive Njunjić i Tihomira Dičića.

Čuveni časopis za arhitekturu „Domus“ izabrao je naš paviljon kao drugi od desetak nacionalnih paviljona. Na čelno mesto liste od 11 najboljih paviljona stavio je nemački, a Srbija je odmah iza, jer su autori „u stanju da prenesu poruku u zaista direktnoj formi, ili zato što su tehnički besprekorni ili pak jer predstavljaju fragment istorije koju smatramo neophodnim za poznavanje“.

– Prisustvo prošlosti ovde ne bi bilo ono što će neko očekivati. Ovo je priča o Pokretu nesvrstanih, zahvaljujući kojem je od osnivanja početkom šezdesetih ustanovio jake veze s mnogim državama u dekolonizovanoj Africi, što je rezultiralo projektima. Tadašnja Jugoslavija bila je takva zemlja a srpska kompanija Energoprojekt bila je ona koja je gradila velelepni Sajam Lagos. U okviru projekta „In Reflections“ Iva Njunjić i Tihomir Dičić na specifičan način prišli su ovoj arhitekturi, pružajući joj sasvim novi život, daleko izvan korena.

Dokumentujući prošlost našli su kopču koja opstaje u sadašnjem vremenu i transponovali je u savremeni trenutak – zabeleženo je u ovom uglednom časopisu.

Takođe čuveni arhitektonski portal „Archdaily“ uvrstio je naš paviljon među najbolje nacionalne paviljone ove godine. Srpski je apostrofiran, uz one Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Turske…

„I na kraju izdvajamo Nacionalni pavijon Srbije, čiji su kustosi Iva Njunjić i Tihomir Dičić, koji preispituje budućnosti, sadašnjosti i prošlosti kroz ogledalo Međunarodnog sajma koji je održan u Lagosu 1977. godine. A taj sajam bio je rezultat saradnje dve nesvrstane zemlje, Jugoslavije i Nigerije“.

Međunarodno Venecijansko bijenale arhitekture, 18. po redu, trajaće do 26. novembra, podseća Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari