Od Beograda, preko Lagosa do Venecije: Rad “U refleksijama…“ na bijenalu arhitekture 1Foto: Privatna kolekcija. © Tolulope Fatunbi

Rad “U refleksijama…“ autorskog tima Iva Njunjić i Tihomir Dičić, predstavlja Srbiju na predstojećoj 18. Medjunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, pod nazivom Laboratorija budućnosti, koja počinje 20. maja, a traje do 26. novembra.

Okosnicu rada predstavlja projekat iz sedamdesetih godina prošlog veka jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, Sajam u Lagosu. Pola veka kasnije, Iva i Tihomir su u februaru ove godine posetili ovaj arhitektonski kompleks. Osnovna ideja je bila da se upoznaju sa dinamičnim promenama koje je ovaj kompleks doživeo.

Od Beograda, preko Lagosa do Venecije: Rad “U refleksijama…“ na bijenalu arhitekture 2
Foto: Privatna kolekcija. © Iva Njunjić

Sa saradnicima iz Lagosa prikupili su materijal za venecijansko bijenale. Podršku u njihovom istraživačkom radu pružili su profesor dr Mokolade Džonson i njegovi studenti sa Departmana za Arhitekturu Univerziteta u Lagosu (UNILAG). Upoznali su se i razgovarali sa nigerijskim arhitektama koji su predstavnici Afrike, Nigerije i Lagosa u reprezentativnim udruženjima.

„Dualiteti su sveprisutni u Lagosu. Ograđene visokim ogradama i šibljem stare hale koje i dalje pripadaju državi polako propadaju; ostatak kompleksa je uzavrela pijaca, a hale u koncentričnim krugovima okružuju nova pijačna skladišta. Lagos je ispresecan beskonačnim autoputevima koji su ujedno i najveći javni prostori, ispunjeni linijskim pijacama. Predizbornu atmosferu pratili su štrajkovi i pobune koje su stvarale dodatne gužve i haos“, ukazano je u saopštenju i dodato da je u trenutku izgradnje Sajam u Lagosu bio je simbol internacionalnosti te rastuće multietničke države.

Od Beograda, preko Lagosa do Venecije: Rad “U refleksijama…“ na bijenalu arhitekture 3
Foto: Privatna kolekcija. © Iva Njunjić

Kako je istaknuto, višegodišnje političke i demografske promene transformisale su Sajam u regionalni hiper market za trgovinu sa Zapadnom Afrikom. Stanje u kome se nalazi je refleksija svih promena. Nekada pust prostor sada ispunjavaju nova skladišta, od kojih se stare hale tek naziru, prašnjave ulice afričkog bazara ispunjava dinamika trgovačkog života.
U budućnosti Lagos očekuju dramatične demografske promene i do kraja veka pretpostavlja se da će imati i do 100 miliona stanovnika. Autori izložbe „U refeleksijama…“

Od Beograda, preko Lagosa do Venecije: Rad “U refleksijama…“ na bijenalu arhitekture 4
Foto: Privatna kolekcija. © Iva Njunjić

Iva i Tihomir, smatraju da ovaj kompleks, koji su projektovali i izgradili naši stručnjaci, i dalje može da bude osnov za razvoj metropole na Zapad, pre svega sa urbanističkog i infrastrukturnog stanovišta.

Prikupljeni materijal sa putovanja biće izložen u paviljonu Republike Srbije u Veneciji. Smenjivaće se sekvence neme karte, koje ispunjava digitalizovana arhiva – bivša sadašnjost i snimci sa putovanja – aktuelna sadašnjost. Sekvence su refleksije dinamičnih perioda. Ovom izložbom autori žele da ukažu na hitnost sadašnjosti, u kontekstu oblikovanja budućnosti.

Naš paviljon se otvara u petak 19. maja. Komesar paviljona je Slobodan Jović, a izložbu će realizovati Muzej primenjene umetnosti, Beograd pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari