Slavni umetnik nagrađen je za 24-očasovnu predstavu „Olimp“ koja je obeležila ne samo poslednje izdanje festivala, nego i noviju istoriju Bitefa, čije je spektakularno izvođenje u Sava centru pratilo više od 2.000 ljudi dok je zahvaljujući prenosu Radio-televizije Srbije komad videlo više od 200.000 gledalaca. Snimak predstave kompaniji Jana Fabra poklonio je Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa Javnog servisa, koji je DVD uručio Ivani Jozić, hrvatskoj glumici i igračici i članici ove trupe.

Bradić je najavio da će u decembru svake subote od 23 sata na Drugom kanalu u okviru pet termina „TV teatra“ RTS predstaviti najbolje fragmente ove predstave.

Primajući nagrade, Jan Fabr je naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da dođe u Beograd, gde je prvi put bio kao mladi umetnik 1985.

„Hvala za nagradu. Igrači, glumci, performeri u mojoj kompaniji su toliko posvećeni svom radu.  Mi smo 12 meseci od 11 pre podne do 3 sata ujutru radili na predstavi ‘Olimpu’. Kao reditelj shvatate da su suštinski performeri, glumci ti koji daju nervne ćelije vašem delu. Hvala mojoj kompaniji koja je tako posvećena našem radu na sceni. Hvala Bitefu i nastavite snažno“, kazao je belgijski umetnik. 

Ivan Mednica, umetnički direktor Bitefa, najavio je da će sledeće nedelje biti organizovana donatorska večera u restoranu hotela Square Nine uz pomoć glavnog sponzora McCain grupe.

„U okviru te večere biće organizovana aukcijska prodaja umetničkih dela a novac od prodaje će dopuniti naš budžet. Umetnici koji su poklonili svoje radove su Vlada Veličković, Uroš Đurić, Mihail Milunović, Vuk Vidor Veličković…“, kazao je Medenica dodajući da su dobili informacije od osnivača festivala – Grada Beograda da će budžet sledeće godine biti još veći nego do sada.

On je istako i da će 13. decembra u Rimu u okviru dodele Evropske nagrade za pozorište – Premio Europa per il Teatro, međunarodnom tribinom biti obeleženo 50 godina od osnivanja Bitefa. Kako je saopštio, dramaturg Bitefa Filip Vujošević i on vredno rade kako bi u Rimu mogli da saopšte prve konture novog izdanja Bitefa koji je planiran za septembar 2018.