Jasmina Topić dobitnica nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” 1

Žiri za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, a koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov , na današnjoj sednici je doneo jednoglasnu odluku da ovogodišnju nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, dobije Jasmina Topić, za knjigu “Privremeni boravak”, objavljenu u izdanju “Arhipelaga”, Beograd 2020. godine.

Dobitnica je nagrade za poeziju “Duškovićeva zvona” (Pančevo, 2002) i “Matićev šal”, za knjigu “Pansion, metamorfoze” (2002).

“Knjiga “Privremeni boravak” pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić”, ističe se u obrazloženju žirija u kojem se, takođe navodi da
“pesnikinja povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika ove pesnikinje pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama, što se potvrđuje i ovom Odlukom”.

Jasmina Topić je rođena 1977. godine u Pančevu. Završila je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpski jezik i književnost.

Bavila se i novinarstvom. Od 1998. godine uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi”, čiji izdavač je pančevački Dom omladine, takođe je u uredništvu kvartalnog umetničkog magazina „Kvartal” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

Bila je učesnica 11. bijenala mladih umetnika Evrope i Mediterana u Atini, finalista stipendije Centralnoevropske inicijative i književnog festivala „Vilenica”.

Prvu književnu stipendiju, „Milo Dor”, dobila je od austrijskog Kultur Kontakta 2008. godine, te je provela dva meseca u Beču. Nakon ove, dobila je još nekoliko internacionalnih književnih stipendija I bila u književnim rezidencijama.

Pored književnosti, bavila se pomalo i pozorištem, a interesuje se i za multimedijalno prezentovanje poezije.

U proteklih nekoliko godina bila je učesnica brojnih neobičnih pesničkih performansa i više samostalnih multimedijalnih projekata predstavljanja autorskih knjiga poezije.

Član je Srpskog književnog društva, a od 2012. do 2014. je bila i potpredsednica Upravnog odbora.

Zbirka pesama “Privremeni boravak” je njena deseta objavljena knjiga. Do sada, Jasmina Topić je dobitnica i nagrada: “Duškovićeva zvona” (Pančevo, 2002) i “Matićev šal”, za knjigu “Pansion, metamorfoze” (2002).

Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ biće uručena dobitnici u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, u petak, 22. oktobra 2021. godine, u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari