Jedna od najpoznatijih francuskih slika skinuta je sa zida Luvra, evo zašto 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Jedna od najpoznatijih francuskih slika, Sloboda vodi narod Ežena Delakroa skinuta je sa zida Luvra zbog restauracije za koju se očekuje da će trajati do sledećeg proleća.

Jedna od najpoznatijih francuskih slika, „Sloboda vodi narod“ Ežena Delakroa skinuta je sa zida Luvra zbog restauracije za koju se očekuje da će trajati do sledećeg proleća.

Slavnu ženu golih grudi, koja maše francuskom zastavom među revolucionarima, naslikao je Delakroa 1830. godine, podseća Index. hr

Ulje na platnu dimenzija 3.25 x 2.60 metara zauzima počasno mesto u jednoj od velikih crvenih soba Luvra u Parizu. Restauracija se dugo pripremala i napravljena je rendgenska analiza platna.

Deo je to velike restauratorske kampanje pokrenute 2019. za slike velikog formata iz 19. veka, rekao je Sebastijan Alard, direktor odeljenja za slikarstvo.

Jedan od prioriteta je uklanjanje laka koji je oksidirao na površini, dajući žutu nijansu crvenim, belim i plavim delovima slike, rekao je.

Slika je nadahnuta julskom revolucijom 1830. godine.

Žena na slici razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci nije bilo koja žena nego Marijana, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Luvr je restaurirao oko 200 slika od 2015., uključujući La Belle Ferronniere (Portret nepoznate žene) Leonarda da Vinčija, Ticijanovu sliku Jupiter i Antiopa i nekoliko Delakroovih, među kojima Alžirske žene i Pokolj na Hiosu.

U Luvru, najvećem muzeju na svetu, nalazi se oko 6400 slika, uključujući oko 4500 u stalnoj postavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari