Jelena Ruljević: Muzikom protiv učmale svakodnevice provincije 1

U gradu na padinama Zlatara se na prste jedne ruke mogu nabrojati mladi gitaristi. Jedna od njih je petnaestogodišnja Jelena Ruljević, učenica drugog razreda Srednje škole u Novoj Varoši. Ova darovita devojka je i članica Izvorne pevačke grupe koja deluje pri lokalnom Kulturno-umetničkom društvu, tako da su bez njenog muziciranja i milozvučnog glasa nezamislive školske i gradske svetkovine i kulturne manifestacije.

Ljubav prema gitari, pesmi i muzici u širem smislu nasledila je od majke Ljiljane i starijeg brata Stefana. U njihovoj kući su se, kako kaže Jelena, muzikom prevazilazili problemi i u provinciji učmala svakodnevica.

– Od detinjstva pevušim, a od pre par godina sam otkrila da imam određeni talenat i za sviranje. Samouka sam, putem interneta sam naučila da čitam note, akorde, polako, korak po korak, savladavala sam tehniku sviranja, ali nažalost, zbog nedostatka stručnjaka u ovoj oblasti, nemam baš puno šansi da značajnije napredujem – priča Jelena i ističe da je na ozbiljniji rad i uporniju vežbu motivisala njena profesorka francuskog jezika Sadija Bašović, koja mlade muzičare i recitatore okuplja naročito pred školske svetkovine.

Jelena, inače, svira i peva različitu muziku, a preferira izvođače sa engleskog govornog područja.

Tako, kaže, usavršava i jezike, koji će najverovatnije biti u njeno profesionalno opredeljenje.

Sluša i svira grupe kao što su The Neighbourhood, Imagin Dragons ili autori Eden, Zand Del Reu…

Pop je generalno u njenom muzičkom fokusu, ali ova mlada umetnica voli i poštuje i tradiciju, a tu ljubav zadovolji interpretativnim radom pri Izvornoj ženskoj pevačkoj grupi.

Jelena žali što u vreme kada je ona stasala za polazak u prvi razred, u Novoj Varoši još nije bila otvorena muzička škola, u kojoj, doduše, ni posle gotovo dve decenije, zbog nedostatka kadra, nema odseka za gitaru.

Ova  mlada muzičarka i pevačica dodaje da su mladi u malim sredinama poput Nove Varoši na mnogim poljima hendikepirani u odnosu na vršnjake iz velikih gradova.

Istina je da lokalne kulturne scene za mlade gotovo i da nema, kao ni prostora ni institucije, ali ni nevladine organizacije, koje bi se pobrinule da u kontinuitetu ima kulturnih sadržaja prilagođenih uzrastu tinejdžera.

Talenti mladih Novovarošana, koji je pritom sve manje, tako najčešće i utihnu u tami provincije.

– Nastaviću da sviram i pevam i dalje, a želim da kada odem na dalje školovanje u Beograd svoj talenat oprobam i u nekom bendu, to mi je san na polju muzike. Bilo kako bilo, gitara i pesma će ostati moja velika ljubav i hobi, u to sam sigurna, ma šta da u životu izaberem kao svoj budući poziv – kaže darovita Jelena Ruljević.

Tekst je deo projekta „Mladi u kulturi i umetnosti Sandžaka“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari