Još jedna prilika za šetnju kroz izložbu zbirke Etnološkog odeljenja 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Stručnim vođenjem kroz izložbu „Iz davnina za pokoljenja – Akvizicije etnološkog odeljenja 2000-2021“ autorke Branke Sikimić, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu ova izložba biće i zvanično zatvorena. Za mesec dana, koliko je bila dostupna javnosti, izložba je privukla mnogo pažnje i lepih komentara.

-Biće to prilika da se osvrnemo se na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikupljanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavljenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odeljenja. Skrenućemo pažnju na oblasti interesovanja kustosa etnologa kao što su kultura stanovanja, kultura privređivanja, kultura odevanja, kao i socijalna kultura. Ujedno, još jednom ćemo iskoristiti priliku i pozvati sve zainteresovane da Narodnom muzeju Zrenjanin povere lične predmete iz prošlosti svoje porodice jer se tako njihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno unapređuje i razvija – kaže autorka Branka Sikimić.

Većina predmeta koji se nalaze na izložbi datiraju iz prve polovine XX veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečijih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

Stručno vođenje kroz izložbu održaće se u četvrtak, 16. juna u 19 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari