Proizvodi zanatlija i narodna radinost na izložbi u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Etnološko odeljenje zrenjaninskog Narodnog mzeja izložiće deo bogate zavičajne zbirke i redmete prikupljene tokom proteklih 20 godina na tematskoj izložbi „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“, koja se održava povodom manifetscaije Noć muzeja.

Izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ pruža osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikuplјanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavlјenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Autorka izložbe je Branke Sikimić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja Zrenjanin. Recenzent pratećeg kataloga je prof. dr Vesna Marjanović.

„Prihvatili smo se veoma izazovnog muzejskog zadatka, a to je da kroz odabranu temu prikažemo način popunjavanja muzejske zbirke Etnološkog odelјenja u poslednjih 20 godina 21. veka. Reč je o izuzetno velikom broju prinovlјenih predmeta, koji su od velike vrednosti i uglavnom su proizvodi zanatlija ili domaće radinosti“, objašnjava viši kustos etnolog Branka Sikimić.

Kako objašnjava, većina predmeta ove postavke datiraju iz prve polovine 20. veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečijih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

Izložba se otvara u Malom salomu zrenjaninskog muzeja u subotu, 14. maja u 19 časova.

Više vesti iz ovog grada ćitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari