Jubilarni 10. festival klasične muzike: „Kustendorf klasik“ na Mećavniku 1Foto: Oleg Akkuratov Kustendorf

Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik“ održaće se 2. i 3. septembra, u etnoselu Mećavnik, Mokra Gora.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.

Jubilarni 10. festival klasične muzike: „Kustendorf klasik“ na Mećavniku 2
Foto: Clara Evens Portrait

U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a po prvi put, i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica. O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, Aleksandar Sedlar.

Pored takmičarskog programa, u večernjim satima održavaće se koncerti proslavljenih domaćih i svetskih umetnika. Na festivalu će po prvi put nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista, Oleg Akuratov i naš mladi violončelista Petar Pejčić uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Pijanista Oleg Akuratov uživa veliku popularnost u Rusiji. Dobitnik je Nagrade Predsednika Ruske federacije, pobednik brojnih međunarodnih takmičenja, a bio je i superfinalista teleprojekta „Glas“ na Prvom kanalu. Na zatvaranju Paraolimpijskih igara 2014. godine u Sočiju otpevao je himnu u solo izvedbi, učestvovao je na gala koncertu International Jazz Day-2018, svirao je pred rimskim Papom i kraljicom Elizabetom.

Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka). Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je velikodušno ustupila ,,Beare’s International Violin Society” fondacija.

Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić i mn. dr.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari