Jubilarni 10. festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ počinje sutra na Mećavniku 1Foto : Kustendorf klasik Promo

Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik“ obeležiće značajni jubilej, deset godina od osnivanja, 2. i 3. septembra 2023. godine, u etnoselu Mećavnik, Mokra Gora.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.

Festival se ove godine vraća svom originalnom konceptu koji čini takmičarski i revijalni program kao i solistički koncerti renomiranih svetskih izvođača. Festival će svečano otvoriti njegov osnivač, Emir Kusturica, u subotu, u 20 časova.

Na otvaranju će nastupiti virtuoz na harmonici, Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku MŠ „Mokranjac“.

Centralni deo večeri, rezervisan je za solistički koncert pijaniste Olega Akuratova koji uživa veliku popularnost u Rusiji ali i širom sveta.

Za Olega Akuratova ne postoje granice kreativnosti – podjednako maestralno svira klasičnu muziku i improvizuje u džezu.

Krase ga izvanredna tehnika, stil izvođenja i besprekoran ukus.

Njegove improvizacije raznovrsne su i virtuozne. Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarni film poznatog publiciste Majkla Bernštajna „Ein Wunderkind“ i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko „Šareni sumrak“.

U nedelju, 3. septembra, od 20 časova na Trgu, koncert će održati naš mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira „Romeo i Julija“.

Violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, ostvario je istorijski uspeh na našim prostorima.

Dobitnik je i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka).

Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je velikodušno ustupila ,,Beare’s International Violin Society” fondacija.

Program festivala oba dana, počinje u 12 časova, a na Mećavniku će se tokom dana smenjivati takmičarski i revijalni program. U okviru revijalnog programa nastupiće učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda kao i ansambl Altro Senso, a biće održano i predavanje o kompozitoru Jovanu Ivanoviću „Dunavski valovi – delo izvan života, vremena i prostora“, Mirjane Rastović, autorke i muzičke urednice Radio Televizije Vojvodina.

U takmičarskom delu festivala nastupiće 26 mladih muzičara iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a po prvi put, i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, Aleksandar Sedlar.

Dodela nagrada održaće se u nedelju, 3.septembra  posle centralnog koncerta.

Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić i mn. dr.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari