Jugoslovenska kinoteka: Od sutra do 29. januara smotra nove italijanske filmske produkcije 1Foto: Danas Online

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu sutra počinje prvo izdanje smotre nove italijanske filmske produkcije tokom koje, do do 29. januara će biti prikazano deset filmova.

Na smotri, pod nazivom „CinemaItaliaOggi Balkan“ biće prikazano „deset najuspešnijih i najcenjenijih italijanskih filmova u poslednje tri godine“, objavila je kinoteka na svom sajtu.

Tokom februara, ti filmovi biće prikazani u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Projekat je, kako je navedeno,  osmišljen i promovisan s ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori valorizuje novi italijanski film.

Realizovao ga je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa ustanovom „Činečita“ i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.

Smotra u Beogradu će biti otvororena projekcijom filma „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo a u narednim danima uslediće „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze i „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana.

Biće prikazni i filmovi  „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca, „Bangla“ (2019) Faima Buijana, kao i  „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana.

Na repertoraru je i „Legionar“ (2021) Hleba Papoua, „Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita, „Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija i „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze.

„Činečita“ je državna ustanova čiji je glavni akcionar Ministarstvo kulture Italije, navela je kinoteka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.