Jusuf Hadžifejzović nagrađen u Južnoj Koreji 1Foto: Eun Su Lim

Svetski poznati likovni i konceptualni umetnik, rođen u Prijepolju, dobitnik je velike internacionalne nagrade u južnokorejskom gradu Čondžu, koja se dodeljuje prvi put.

Jusuf Hadžifejzović, sa stalnom adresom u Sarajevu, ali decenijama sa povremenim adresama širom sveta, već nekoliko godina čest je gost južnokorejskih umetničkih događaja. Tokom više meseci prošle godine, imao je izložbe i performanse u galerijama i muzejima savremene umetnosti u ovoj azijskoj zemlji. Velika internacionalna nagrada uručena je umetniku za radove iz ciklusa „Prodavnica praznina“ koji je ostavio utisak na probirljivu likovnu publiku širom sveta, a ove godine i u gradovima Slovenije i Hrvatske.

Pre dve godine, na poziv selektora Park Bionguka, direktora fondacije „Devetoglavi zmaj“ Jusuf Hadžifejzović boravio je takođe u Južnoj Koreji na Međunarodnom eko-prostornom art festivalu koji se održava u Sunčehonu, jednom od najčuvenijih parkova prirode u svetu. Od nekadašnje močvare, stvoreni su zadivljujući vrtovi sa florom i faunom koje svake godine posećuju umetnici kako bi, svojim delima, svetu poslali poruku vezanu za neophodnost zaštite životne okoline i kvaliteta života na planeti. Zahvaljujući saradnji sa poznatom južnokorejskom umetnicom Eun Su Lim, koju je imala priliku da vidi i prijepoljska publika, kada je ispred Doma kulture izvela konceptualnu plesnu predstavu, Hadžifejzović je gostovao u Galeriji 2523 u južnokorejskom gradu Čondžu.

Na pitanje šta je „prodavnica praznina“, odgovara da već nekoliko godina prodaje svoje praznine. „Ideja je da skupljam i čuvam sve što konzumiram. Moj galerista je izdao sertifikat o autentičnosti moga rada koji dobijaju kupci za svaku kupljenu prazninu, na kojoj piše vlasništvo praznine, moj potpis sa datumom i nazivom grada gde je praznina kupljena. Materijalizovane praznine su odlivene u bronzi, gipsu i porcelanu“, objašnjava Hadžifejzović. Upitan da li je to metafora kojom umetnik ukazuje da su ljudi danas globalno povezani zahvaljujući potrošačkoj nezajažljivosti koja je nametnuta kroz masovne medije, naš sagovornik se prisetio izložbe od pre dve godine.

– Kada sam dobio poziv za internacionalnu izložbu u Novom Sadu pre dve godine koja je prvobitno bila zamišljena da okupi učenike Klausa Rinkea, a onda je proširena, pa je učestvovao i značajan broj konceptualnih umetnika, ja sam za katalog iskoristio rečenicu koju je izgovorio jedan od najvećih svetskih pozorišnih stvaralaca Piter Bruk, povodom obeležavanja pola veka BITEF-a u Beogradu:“Sve počinje i završava prazninom“. Od početka svog umetničkog izražavanja bavim se novcem . Novac je stalno prisutan jer mislim da je on, na neki način i konzervator umetničkih dela, ističe Hadžifejzović.

Povratak u Sarajevo

Jusuf Hadžifejzović se odmah posle osnovne škole završene u Prijepolju opredelio za umetnost. Srednju školu premenjenih umetnosti završio je u Sarajevu, studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a u Dizeldorfu završio postdiplomske studije na Državnoj akademiji umetnosti u klasi čuvenog Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta koji je sredinom osamdesetih godina prošlog veka Sarajevo dovelo u žižu jugoslavenske ali i svetske umetničke scene. Iz Belgije, gde je živeo 12 godina, vratio se u Sarajevo. Hadžifejzović je pokretač i umetnički direktor kultne sarajevske galerije Čarlama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari